2189
Prikaza
0
Komentara
MITROVAC - Ranije smo pisali o četvrtom naraštaju obitelji Leopoldović s područja Kutjeva, koja se bavi vinogradarstvom. Kopajući dublje u obiteljski posao doznali smo kako vinogradarstvo nije jedini 'izvor' njihova života.
- Obitelj je sa sadnjom bresaka počela prije 15 godina, a zasadili su samo 50-ak stabala tada kako bi vidjeli hoće biti što od njih. One su sazrijevale jako dobro i kroz godine sadili su sve više. Sada imamo oko 500-njak stabala breskvi sorte Redhaven ovdje u Mitrovcu, odnosno ispod Papuka. Ova sorta ovdje na našem području najbolje uspijeva sve ostale su slabije, odnosno ne uspijevaju tako dobro. Brigu o breskvama svode na svega dva prskanja - zimsko i proljetno kako bi bile što prirodnije, a ne 'umjetne' jer ljudi vole prirodno i domaće. - za SBplus kazao je 20-godišnji nasljednik obiteljskog posla, Gabrijel Leopoldović.
Breskve se lako prodaju jer ih ljudi dosta traže kako bi ih pojeli svježe ili, pak, pripremili salatu, kompot, sok, desert i ostalo, no ova godina nije im se pozlatila kao i ostale.
- Ova godina dosta nam je slaba, prvo ih je u rano proljeće pogodio mraz na što je breskva posebno osjetljiva, a nakon toga oštetio ih je i nedavni led pa su počele trunuti. Za razliku od prijašnjih godina, sada nismo zadovoljni. Prodamo ih ovako, ali dosadašnjih godina smo vozili na tržnicu jer ih je bilo stvarno puno. - pojašnjava nam Gabrijel.
Stablo breskve počinje nositi plod od kraja srpnja, međutim, sve ovisi o vremenskim prilikama stoga ta razdoblja znaju varirati.
- Žetva ne dozrijeva u isto vrijeme, jer se vrijeme njezine sakupljanja rasteže za mjesec dana, nekada čak i duže. Vremenske i klimatske prilike uvelike utječu na početak berbe. Nije ni manje važna briga o biljci, jer o njoj ovisi plodnost i kvaliteta usjeva. Kada rastu potrebno je 20 litara vode po stablu, a sada u kasnijim razdobljima zalijevamo ih svaka dva tjedna.
Uz vinogradarstvo i voćarstvo, obitelj se bavi i ratarstvom.
- Imamo 60 jutara na koje sijemo ječam, pšenicu, uljanu repicu, soju, kukuruz i zob. Što znači kada nema posla u ratarstvu ima ga u vinogradu i breskvama. Uz sve ovo želio bih pokrenuti i svinjogojstvo jer imamo dosta tih žitarica koje možemo i ostavljati njima za hranu. S vremenom ćemo vidjeti kada će to doći na red. - za kraj je kazao Gabrijel, dodajući kako želi što više doprinijeti obiteljskom poslu.