2848
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI KOBAŠ - U subotu, na obali Save pod bajerom, u Slavonskom Kobašu, održana je 7. Ribarska večer u organizaciji NK Slavonac. Stotine posjetitelja uživale su u fišu, polama šarana, ribljim potkovama, pohanom somu i sjajnoj tamburaškoj glazbi za koju su bili zaduženi Varoški bećari.
Nema senzacionalnih transfera
Predsjednik NK Slavonac, Ivan Nikičić Mima, otkrio nam je otkud su sve pristigli gosti i zašto je zanimanje za Ribarsku večer u Kobašu tako veliko:
– Ima ljudi od Broda do Nove Gradiške. Svake godine je sve više ljudi.Vjerojatno taj ugođaj i kvaliteta ribe i fiša su razlog zašto je tolika gužva. Već nam je to pomalo problem. Koliko god pripremimo, oko 22, 23 sata već nestane ribe, pa se moramo snalaziti.
Nikičić nam je nešto više rekao i o pripremama NK Slavonac za novu sezonu:
– Nema kod nas senzacionalnih transfera, za nas je dobro i kad se vrate oni koji su otišli okolo. Čak nas ove godine ima i malo previše. Nekima ćemo se morati i zahvaliti.
O ponudi ribe na Ribarskim večerima i receptu za fiš više smo doznali od ponajboljeg kuhara (po ocjeni posjetitelja) Josipa Jelića:
– Imamo šarana u rašljama, pohanog soma, potkove šarana. A što se tiče fiša, tajna je u dugom kuhanju. Najslađe je kad se glave skuhaju. Ima u njemu šarana, soma, mrene. Kotlić od 15 litara kuha se dva i pol sata. Paprika je iz Baranje, a riba iz Save.
U oriovačkoj općini čak tri manifestacije vezane uz ribu
Načelnik općine Oriovac Antun Pavetić, uz pohvale organizatorima, podsjeća da ovo nije jedina manifestacija u općini vezana uz ribu:
– Imamo tri manifestacije vezane uz ribu. Ona u Oriovcu, vezana uz Oriovitu, Orljavske ribarske večeri u Lužanima i ova Ribarska večer pod bajerom u Slavonskom Kobašu. Vrijednim članovima kluba smo pomogli donirajući ribu, a oni ono malo što zarade utrošit će za rad kluba.
Općina Oriovac razbija i predrasudu o tome da Šokci ne jedu dovoljno ribe - kaže Pavetić:
– Uvijek mislim da mi Slavonci generalno ne jedemo dovoljno ribe, ali ovdje kod nas su navike drugačije. Ovdje su ne tako davno, prije četrdesetak godina vagonima izvozili šarane i izvan granica bivše države. Tu je Orljava, Sava. Na naše ribnjake dolaze ribiči iz čitave regije, Požege, Pleternice, Đakova, Našica. Valjda smo zbog svega toga nekako zavoljeli ribu, volimo pojesti šarana, soma i druge riblje specijalitete, poput fiša.
Županija će pokušati pomoći oživljavanju svih ribolovnih potencijala
Sedme ribarske večeri poduprla je i Brodsko-posavska županija. Čestitajući organizatorima na uspješnim Ribarskim večerima, dožupan Davor Vlaović je izrazio zadovoljstvo što su oriovački ribnjaci opet u zakupu te obećao kako će Županija, u okviru svojih mogućnosti, pokušati pomoći oživljavanju svih ribolovnih potencijala.
Kao i svake godine, posjetitelji su pod bajerom u Slavonskom Kobašu uz zvuke tambure do kasnih noćnih sati uživali u izvrsnoj ponudi ribljih specijaliteta.