ORIOVAC - Članovi Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Žarka Grozdanovića iz Oriovca nisu veliki vinogradari, u svom vinogradu trenutačno imaju 2.500 trsova vinove loze i proizvode nekoliko tisuća litara vina na godinu, piše Agroklub. S obzirom na to da se posla ozbiljno prihvatio i Žarkov sin Martin, uskoro će se još više pročuti za njihova vrhunska vina koja već sada proizvode.
Martin je od malih nogu uz oca u njihovu vinogradu, zavolio je to još kao dječak i nada se da će za otprilike pet godina podići proizvodnju vina do dvadesetak tisuća litara.
"Završio sam Prehrambeno biotehnološki fakultet u Zagrebu, po struci sam dipl. inž. prehrambene tehnologije. Nakon završenog studija imao sam sreću i za dva tjedna sam se zaposlio u Vinariji Galić, Kutjevo gdje sam 4 godina radio na poziciji enologa i voditelja proizvodnje. Kasnije sam kraće vrijeme radio u Vinariji Stupnički dvori, a sada posljednje 2,5 godine radim kao stručni savjetnik za kontinentalnu Hrvatsku u tvrtki Enoteh d.o.o., koja zastupa poznati enološki program Siha Begerow", kaže Martin Grozdanović.
Već kao mladi stručnjak dobro je, kaže, upoznao vinsku scenu u Hrvatskoj, sve probleme koji prate proizvodnju grožđa i vina, ali i dobre strane te šanse hrvatskih vinara koji proizvode kvalitetna i vrhunska vina. Upravo zbog toga se odlučio za širenje proizvodnje na obiteljskom gospodarstvu.
"Naslušao sam se puno različitih priča i problema, nije se lako baviti proizvodnjom grožđa i vina. Budući da imamo obiteljski vinograd na jako dobroj jugoistočnoj ekspoziciji u oriovačkim brdima na lokaciji Živalji i da smo svladali tehnologiju proizvodnje - idemo dalje, vjerujem da smo na dobrom putu. Kod nas prevladava vinska sorta graševina oko 95 posto i imamo nešto malo crnih sorata merlota i zweigelta. Ovdje su naši stari odvajkada uzgajali vinovu lozu, bili su dobri vinogradi i ljudi ovog kraja proizvodili su i prodavali vino. Zanimljivo je da mi u oriovačkim brdima imamo puno raniju berbu graševine i drugih sorti nego kutjevački vinogradari koji su od nas udaljeni tek tridesetak kilometara. To se donekle pripisuje refleksiji sunca sa oriovačkih ribnjaka, a vjerojatno na to utječu i zemlja i drugi čimbenici", kaže Martin, upozoravajući da zbog velikog gubitka kiselina koje naglo padaju Oriovčani moraju ići u raniju berbu grožđa.
Domaćin kaže da planira širiti proizvodnju vina, ali zasad ne planira širiti površine pod vinovom lozom jer su, kako ističe, velika ulaganja u podizanje jednog hektara vinograda.
"Razmišljamo u uzimanju u zakup privatnih vinograda kojih na ovom našem području ima puno. Istina, riječ je o manjim površinama, ali stariji ljudi pomalo odustaju od proizvodnje, a to su uglavnom vinogradi u još dobroj kondiciji. Mislim da bi nam to sada bilo isplativije nego kupovati zemlju i saditi nove vinograde."
Kvalitetu vina OPG-a Grozdanović potvrđuje i nekoliko zlatnih odličja sa izložbi i ocjenjivanja vina, ali i rješenje Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo o puštanju u promet njihove graševine proizvedene 2016. kao vrhunskog vina. Martin ju ukratko opisuje ovako:
"To je graševina zlatno žute boje, jako zrela, bogata okusa, s aromom sortne graševine. Pokušo sam dobiti sortnu graševinu, jer danas na tržištu ima puno graševina koje mirisom i okusom pomalo vuku na neke druge sorte vina. Kao enolog i vinar nastojim proizvesti vrhunsku graševinu u čemu za sada i uspijevamo", kaže Grozdanović ponosan svojim proizvodima koje kao manji proizvođači uglavnom prodaje na kućnom pragu i u nekoliko ugostiteljskih objekata na lokalnom području te u Zagrebu.
Dodaje da na tržištu ima jako puno vina i da zbog te velike konkurencije posebnu pozornost treba posvetiti upravo kontinuiranoj kvaliteti, pa njegova obitelj želi postati prepoznatljiva upravo po tomu.
"Sada kada smo mali proizvođači kvalitetnih vina, nemamo problema s prodajom, a ako postupno budemo povećavali proizvodnju, nastojat ćemo zadržati imidž koji smo do sada ostvarili."
A da OPG Grozdanić radi na tom planu potvrđuje i činjenica da su novcem Europske unije već uredili dio podruma, ali neće na tome stati.
"Već u prvom natječaju naš OPG prijavio se na mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja, potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, u iznosu 15 tisuća eura. Uspjeli smo u kratkom vremenu ishoditi potrebne "papire" za natječaj, i odobreno nam je nepovratnih 15 tisuća eura. Taj novac uložili smo u modernizaciju našeg podruma i stvorili bolje uvjete koji će nam omogućiti proizvodnju vina. Investirali smo u sustav za hlađenje vina, nabavu pločastog filtera, inox tankova, visokotlačnog perača i solarnih panela kao obnovljivog izvora za energiju. To nam je ulaganje u budućnost."
Na pitanje koliko će po njegovom mišljenju nepovratna sredstva Europske unije kroz različite mjere Programa ruralnog razvoja pripomoći razvoju poljoprivrede, mladim poljoprivredncima, malim OPG-ima, ali i tvrtkama, Grozdanović kaže:
"Mislim da ta sredstva već pomažu, sve više ljudi se javlja na natječaje, odobrava im se novac za proširenje i modernizaciju proizvodnje, a time i za razvoj poljoprivrede. Ovo su ipak mjere koje moraju imati glavu i rep, moraš imati nekakav poslovni plan, moraš prema tom planu i projektu uložiti novac koji će ti pomoći. Postoji i dosta strog nadzor namjenskog trošenja odobrenih sredstava. Poljoprivrednici sve više shvaćaju da im je to dobra šansa za unapređenje gospodarstava. Ako bude prilike i mi ćemo ponovno aplicirati na neku od mjera Programa ruralnog razvoja. Danas mnogi mladi ljudi odlaze, zbog nedostatka posla bježe iz Hrvatske, pogotovo iz ovih naših ruralnih područja, a ja sam od završetka faksa imao veliku želju i volju doći kući i tu nešta raditi. I ostao sam. Sada, kada su nam omogućene ovakve potpore kroz nepovratni novac Europske unije, dobio sam još veću volju i nadam se da ćemo uspjeti u našim planovima", kaže Grozdanović.
Ovaj mladi vinar i enolog član je oriovačke Udruge vinogradara i voćara koja okuplja stotinjak članova, član je i Upravnog odbora te Udruge koja je, kaže, kroz svoju manifestaciju Oriovita uvelike pomogla na podizanju razine vina u oriovačkom kraju. Ponosan je što je to jedna od aktivnijih Udruga te vrste na području Brodsko-posavske županije, imaju svoje prostorije, zajedničke strojeve i priključke i na taj se način ispomažu. Posebno hvali aktivnu i agilnu predsjednicu mr. Mariju Milašin, ali i potporu Općine Oriovac uz čiju pomoć organiziraju različite sadržaje.
Dobro se radi u udruzi, ali su vrijedni i složni u obitelji Grozdanović. "Mi smo na neki način podijelili poslove. Mama Marica i tata Žarko veći dio poslova odrade u vinogradu, ja im zbog prirode svoga terenskog posla pomažem koliko mogu. Ali kada se obere grožđe, onda ja preuzimam najveći dio poslova i odgovornosti u podrumu da proizvedemo što kvalitetnija vina. Pomažu nam i supruga Jelena i sestra Valentina. Svi radimo, koliko tko može, složni smo, u obitelji vlada jedno skladno i pozitivno ozračje, pa i rezultati ne izostaju", zadovoljan je Martin Grozdanović koji kao već iskusan enolog pomaže i članovima Udruge, kako bi proizveli što bolja vina po kojima se oriovački kraj već pročuo.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -
panonski_mornar27.12.2017. u 12:15
odvajkada DEFINICIJA razg. ekspr. od davnih vremena, od davnina, otkad se pamti; oduvijek, odvijeka Hajde papane ne pravi se pametan,takvi kao ti i donose zlo i nemir.
-