4253
Prikaza
0
Komentara
GARČIN - Trećom garčinskom roštiljadom održanom u nedjelju poslijepodne, nastavljene su općinske manifestacije koje posljednjih ljetnih tjedana pratimo u različitim dijelovima Brodsko-posavske županije.
Broj ekipa bio je ograničen na 20, što je garantiralo kvalitetu i dobre uvjete za sve prisutne roštilj-majstore koji su se upustili u još jednu kulinarsku avanturu.
Prokušana nepca strogih sudaca pomno su procjenjivala i ocjenjivala izroštiljane mesne delicije. Kriteriji su bili strogi, a članovi žirija pošteni i nepristrani.
- Stigli smo se prijaviti u posljednji čas. Rekli su nam da smo 'zadnji', a kako živimo kod groblja, nazvali smo se 'Zadnji pozdrav'. Najvažnije za dobar roštilj je temperatura onoga na čemu se peče meso. To je sva mudrost svijeta. Kod nas je Roštiljada svaki peti-šesti dan. Ispečemo 15 pečenki mjesečno. Tako živimo. I dalje se družimo i znamo tko nam je susjed. - kazao je voditelj pobjedničke peteročlane ekipe Zoran Biondić.
U garčinskim selima jednako tako žive i oni stariji. Pokazali su kako zlatna dob ne mora značiti i smiraj života.
Vizualno najupečatljivija je ipak bila grupa mladih odjevenih u jednake majice.
- Sudjeluje nas 15-ero. Oganizirali smo se u roku pola dana. Naručili smo majice, kupili klopu i piće. Njegujemo dobrosusjedske odnose u Garčinu pa se zato i zovemo 'Komšiluk'. Ovo nam je druga godina kako smo na Roštiljadi i mislim da ćemo se nastaviti ovako okupljati. Svi smo zajedno - i naša djeca i mi, odlično nam je. - kazala je Barbara Bitunjac.
Sinoć su proglašene i pobjednice izbora najljepših okućnica i balkona s garčinskog područja, o čemu ćemo više pisati u nastavku dana. Do kraja 2024. godine, u Garčinu nas još očekuje jedinstvena Gljivarijada (odnosno, treći Međužupanijski gljvarski susreti, 4. i. 5. listopada), ali i čuveni Advent koji prethodnih nekoliko godina druge slavonske općine nisu uspjele nadmašiti. U prosincu u Garčin stižu Učiteljice, TS Milenij, Neda Ukraden i Klapa Rišpet.