Općinske manifestacije žiteljima garčinskog kraja dođu kao potvrda onoga što je i inače njihova svakodnevica - njegovanje duha zajedništva i povezanosti kojeg moderna vremena u drugim sredinama sve više brišu i guše.
GARČIN - Trećom garčinskom roštiljadom održanom u nedjelju poslijepodne, nastavljene su općinske manifestacije koje posljednjih ljetnih tjedana pratimo u različitim dijelovima Brodsko-posavske županije.
Ilustracija. Foto: Ž.G./PLUS
Broj ekipa bio je ograničen na 20, što je garantiralo kvalitetu i dobre uvjete za sve prisutne roštilj-majstore koji su se upustili u još jednu kulinarsku avanturu.
Ilustracija. Foto: Ž.G./PLUS
- Veseli nas što su na Roštiljadu u Garčin stigle čak dvije ekipe iz Osječko-baranjske županije. Svim ekipama osigurali smo jednako meso i uvjete. Jedan dio su grilali i donijeli na ocjenjivanje, a u drugom dijelu su uživali zajedno sa svojom ekipom. Svi smo tu kao jedna velika obitelj. Radujemo se ovakvim ljetnim događanjim. Ovo je jedna velika pozornica koja otkriva sve čari zajedništva i prijateljstva te sudjelovanja u lokalnim manifestacijama. - kazala je
Irena Katalinić, direktorica Turističke zajednice Općine Garčin.
Prokušana nepca strogih sudaca pomno su procjenjivala i ocjenjivala izroštiljane mesne delicije. Kriteriji su bili strogi, a članovi žirija pošteni i nepristrani.
Ilustracija. Foto: Ž.G./PLUS
- Ova je godina za nijansu bolja od prethodne, a vjerujemo kako će sljedeća biti još bolja. Već smo dali upute za poboljšanje. Pazimo na sve pa zbog vrućine i opasnosti od salmonele, ove godine nije bilo dozvoljeno da natjecatelji sami prave miješano meso za ćevape i pljeskavice, nego su ga dobili gotovo. Ocjenjivali smo vizualni izgled, okus, i konzistenciju mesa. Svaka plitica je sadržavala jednu krmenadlu odnosno vratinu, jedan štapić ražnjića, tri ćevapa, pljeskavicu i carsko meso. Preporuka je bila da uz to bude i pečeno povrće (šampinjoni, paprika, tikvica,...). Meso je ove godine bilo vrhunsko. Ocijenili smo 17 ovala. Osamdeset posto je odrađeno izvrsno tako da je konkurencija bila žestoka. - kazao je predsjednik žirija,
Roko Erić, uz kojeg su ocjenjivači roštilja bili i
Davor Vinković i
Josip Poličić.
Ilustracija. Foto: Ž.G./PLUS
Prvo mjesto zauzela je ekipa 'Zadnji pozdrav', drugo 'Veseli starci' i treće 'Komšiluk'.
- Stigli smo se prijaviti u posljednji čas. Rekli su nam da smo 'zadnji', a kako živimo kod groblja, nazvali smo se 'Zadnji pozdrav'. Najvažnije za dobar roštilj je temperatura onoga na čemu se peče meso. To je sva mudrost svijeta. Kod nas je Roštiljada svaki peti-šesti dan. Ispečemo 15 pečenki mjesečno. Tako živimo. I dalje se družimo i znamo tko nam je susjed. - kazao je voditelj pobjedničke peteročlane ekipe Zoran Biondić.
U garčinskim selima jednako tako žive i oni stariji. Pokazali su kako zlatna dob ne mora značiti i smiraj života.
Ilustracija. Foto: Ž.G./PLUS
- Družimo se kao 'Veseli starci'. Kako smo se okupili? Vrlo jednostavno. Vidjela sam poziv u Pošti, otišla u Općinu i prijavila ekipu. Lokalne manifestacije puno nam znače. Mi penzioneri i inače se jako puno družimo. Putujemo, boravimo na našem Grabovcu,... Roštilj je izvrstan, ostalo je još i za vas. - kazala je vesela umirovljenica
Edita Samardžić, predvodnica najbrojnije i najstarije ekipe koja je imala i dovoljno mesa za drugi najbolji roštilj garčinske Roštiljade. - Ima nas valjda pedesetak. - odgovorila je šaljivo kada je upitana o članovima.
Vizualno najupečatljivija je ipak bila grupa mladih odjevenih u jednake majice.
- Sudjeluje nas 15-ero. Oganizirali smo se u roku pola dana. Naručili smo majice, kupili klopu i piće. Njegujemo dobrosusjedske odnose u Garčinu pa se zato i zovemo 'Komšiluk'. Ovo nam je druga godina kako smo na Roštiljadi i mislim da ćemo se nastaviti ovako okupljati. Svi smo zajedno - i naša djeca i mi, odlično nam je. - kazala je Barbara Bitunjac.
Ilustracija. Foto: Ž.G./PLUS
Sinoć su proglašene i pobjednice izbora najljepših okućnica i balkona s garčinskog područja, o čemu ćemo više pisati u nastavku dana. Do kraja 2024. godine, u Garčinu nas još očekuje jedinstvena Gljivarijada (odnosno, treći Međužupanijski gljvarski susreti, 4. i. 5. listopada), ali i čuveni Advent koji prethodnih nekoliko godina druge slavonske općine nisu uspjele nadmašiti. U prosincu u Garčin stižu Učiteljice, TS Milenij, Neda Ukraden i Klapa Rišpet.