CERNIK - Ako itko zna kako ljubav najbolje ide kroz želudac, onda su to zasigurno Slavonci. Posebno Cerničani. Nakon prošlotjednih 'Dana cerničkog portugisca' za što su se pobrinuli članovi Udruge vinogradara i voćara, za manifestaciju koja će uslijediti i ponuditi nešto konkretnije gastro blago, bit će zaduženi članovi Hrvatskog pjevačkog društva 'Tomislav', koji su se, osim u pjevanju, dokazali i kao vrsni majstori za slavonsko kolinje.
Cernički krmokolj ove će se godine dogoditi iduću subotu, 27.listopada u dvorištu Slavinog doma, a kao i prethodnih godina, pripremne radnje, u kojima će sudjelovati 30-ak članova društva, krenut će i nekoliko dana ranije.
Prošle godine, od tri svinje teške po 150 kilograma, Cerničani su proizveli 180 kg kobasica, 40 kilograma krvavica, te 400 sarmi, o čemu je pisao i Večernji list. Bilo je te godine i rekordera, među kojima se istakla kobasica od 30 metara.
I ovogodišnji Cernički krmokolj ponudit će još jednu posebnost Cernika, sada već i nadaleko poznate, 'ćuptete' koji se spremaju samo u Cerniku i nigdje drugdje. Domaćini će se pobrinuti i za prateći dio fešte, jer bez dobre glazbe, tamburice i pjesme, nema ni uživanja u slavonskim specijalitetima, kaže predsjednik HPD Tomislav, Đuro Vuk.
Iako je ranijih godina među slavonskim seljacima zavladao strah od Europe pri spomenu na običaj kolinja, na svu sreću i Europa zna kako je riječ o jedinstvenom načinu čuvanja i pripremanja mesa, koje, uz pametni marketing, može postati i naš izvozni adut. Važno je samo voditi računa o strogim higijenski ispravnim uvjetima, te zdravom mesu, a onda će i Europljani uživati i umjesto pomodnih vegetarijanskih menija, za dobar ručak izabrati slavonske proizvode.
Cerničanima možete pomoći u pripremama, a možete samo biti gosti, pa doći na gotovo. Cijena cjelovečernjeg druženja, uživanja u obilju hrane i pića je simboličnih 100 kuna, a zabavu ćete, kako to uvijek bude u Cerniku, sigurno zapamtiti.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -