CERNIK - U organizaciji Udruge vinogradara i voćara općine Cernik, 7. lipnja 2014. održana je treća cernička 'Ćuptetijada', kojoj je, kao i županija Brodsko-posavska, pokrovitelj bila Općina Cernik, piše novagra.hr.
Manifestacija je upriličena u vinskom podrumu cerničkog dvorca grofova Kulmer. Uz bogatu kulturno-povijesnu baštinu, svaka hrvatska regija, ali i naselja, imaj i svoje gastronomske posebnosti. Tako je „ćuptet", autohtoni kolač Cernika, koji se od davnina pripremao o kolinju od nadjeva za mesne kobasice. I zato Cerničani kažu da je to kolač od mesa.
Vještina u pripremi ćupteta prenosi se s generacije na generaciju. Kako bi sačuvali ovaj jedinstveni slani i slasni kolač, Udruga vinogradara i voćara odlučila je organizirati slavlje „ćupteta". Majstorice ove delicije prihvatile su i pomoć predstavnica drugih udruga koje djeluju na području općine Cernik, od kulturnih do braniteljskih.
Bila je to prilika promovirati odlična domaća vina cerničkog vinogorja – Portugizac ili kako ga Cerničani nazivaju „portugizer", graševinu i druga, a upravo vina odlično idu uz 'ćuptet' i zato ovaj kolač mora biti pikantan.
Cijeli članak pročitajte i foto-galeriju pogledajte OVDJE.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -