13987
Prikaza
0
Komentara
GARČIN/ZADUBRAVLJE - Voćna kultura haskap privukla je pažnju mnogih zbog svojih iznimnih ljekovitih svojstava i otpornosti na ekstremne klimatske uvjete. U selu Zadubravlje, u općini Garčin, raste ova posebna voćka, poznata još i kao sibirska borovnica.
Plava, slatka bobica svojim izgledom podsjeća na križanca borovnice i šljive, a riječ 'haskap' potječe iz jezika Ainua, starosjedilaca Japana, koji su ovu voćku koristili stoljećima. Razgovarali smo i s lokalnim uzgajivačima kako bismo Vam detaljnije približili ovu neobičnu voćnu kulturu.
Haskap, ili plava kozokrvina, spada u rod kozokrvina (Lonicera), poznat po ukrasnom grmlju. Bliski srodnici haskapa su orlovi nokti i božje drvce, koji plijene izgledom i cvatom, dok haskap osvaja okusom svojih bobica.
Porijeklom s krajnjeg istoka Sibira i hladnog poluotoka Kamčatke, haskap se proširio na Japan, Aljasku i Kanadu. Njegove plave bobice dozrijevaju već u svibnju, prije ostalog voća u našem podneblju, što ga čini vrlo zanimljivim za komercijalni uzgoj. U Hrvatskoj se nalazi tek nekoliko nasada haskapa, ali se oni iz godine u godinu povećavaju.
PlusPortal razgovarao je s Tomislavom Vidakovićem, vlasnikom OPG-a Vidaković iz Zadubravlja, koji se od 2019. godine bavi uzgojem ove voćne kulture.
OPG Vidaković nasad haskapa podignuo je na površini od 1,57 ha, s ukupno 4539 zasađenih grmova. Prije sadnje provedena je analiza tla, gnojidba i priprema tla. Grmovi su sađeni s razmakom od 1 m unutar reda i 3 m između redova, a Tomislav nam je otkrio tajne uspješnog uzgoja ove voćne vrste i izazove s kojima se suočava.
- Godinu prije sadnje, napravili smo analizu tla po kojoj je obavljena gnojidba, zemlja je obrađena dubinskim podrivanjem, oranjem, tanjuranjem i frezanjem, a neposredno prije sadnje još jednom je obavljeno frezanje kako bi se mogao postaviti agrotekstil pomoću gredničara, odnosno polagača folije. Sadnice su sađene u rupe koje su iskopane ispod agrotekstila. Agrotekstil je postavljen kako bi bilo manje korova uz samu sadnicu i njezin korijen. Haskap nije samooplodna voćna vrsta te treba saditi barem dvije različite sorte zajedno, a preporučuje se saditi i tri do četiri sorte u nasadu, koje cvatu u isto vrijeme. U novije vrijeme uzgojene su i sorte oprašivači, koje počinju cvasti ranije i cvatu kroz relativno dugo razdoblje. - ističe Vidaković.
Kako smo već ranije spomenuli, plod haskapa dozrijeva već u svibnju, prije ostalog voća u našem podneblju, dakle i prije jagode, što tu voćnu vrstu čini vrlo zanimljivom za Slavonce.
Stalni uzgojni rad na novim sortama stavlja naglasak ne samo na desertni okus ploda, vrijeme skladištenja, plodnost, već i na prikladnost za mehaničku berbu.
- Nove ruske i kanadske sorte imaju tvrđe, jednozrele bobice sa suhim ožiljkom na stabljici i debljom kožom, što ih čini pogodnim za berbu i mehaničko sortiranje. Voće se može čuvati u tradicionalnoj hladnjači do 2 tjedna. Međutim, uzgojni radovi još uvijek traju kako bi se produljilo to razdoblje. U Moskvi je Ruska poljoprivredna akademija (RASHN) dokazala da se plodovi nekih sorti mogu skladištiti do 3-4 tjedna. Sorte se uvelike razlikuju po prikladnosti za duže skladištenje. - objašnjava Vidaković.
Kao i svakom malom poljoprivredniku ističe kako je najveći izazov plasiranje proizvoda na tržište, naročito kada je u pitanju ovako nepoznati proizvod kao što je sibirska borovnica. U proteklih 5 godina uspjeli su približiti lokalnom stanovništvu haskap tako da su za sada zadovoljni potražnjom.
- Ljudi koji inače kupuju razno šumsko voće u haskapu su prepoznali odličnu zamjenu za obične, odnosno američke borovnice, a pritom kupuju provjereni, lokalni i ekološki proizvod. - ističe Vidaković.
Osim plasiranja na tržište, također, kako ističu iz OPG-a, veliki izazov predstavljaju vremenske prilike i neprilike. Kako i kod svake voćne vrste tako i kod haskapa. Što se tiče proljetnih mrazeva na našim područjima ova voćna kultura ih za sada dobro podnosi, iako veći problem predstavljaju sušni periodi u vrijeme dozrijevanja bobica ističu iz OPG-a.
Plodovi haskapa iznimno su bogati antioksidansima, koji usporavaju oksidativne procese u tijelu, smanjujući rizik od raznih bolesti. Osim što djeluju kao snažni antioksidansi, ovi spojevi imaju antikancerogena, antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva. Jedan od glavnih antioksidansa u haskapu, krizantemin (C3G), pomaže u regulaciji šećerne bolesti, bolesti jetre i krvožilnog sustava, te poboljšava rast mišića i ubrzava sagorijevanje masti. Uz to, haskap je bogat vlaknima i kalijem, što dodatno doprinosi općem zdravlju.
- Bobice haskapa bogat su izvor vitamina C, antocijana, proantocijana i drugih flavonoida. U područjima gdje haskap raste u prirodi, koristi se u narodnoj medicini kod ateroskleroze, hipertenzije i gastrointestinalnih poremećaja. - naglašava Vidaković.
Haskap je voćna kultura s velikim potencijalom zbog svojih ljekovitih svojstava i otpornosti na ekstremne klimatske uvjete. OPG Vidaković uspješno je uspio približiti ovu voćnu vrstu lokalnom tržištu, gdje je prepoznata kao kvalitetna zamjena za šumsko voće. Haskap zaslužuje svoje mjesto na stolu svih onih koji brinu o svom zdravlju i vitalnosti.