/ 41
7644
Prikaza
1
Komentar
DONJI ANDRIJEVCI - Dok kirvajski običaji u većini mjesta Brodsko-posavske županije polako izumiru, mještani Donjih Andrijevaca ne odustaju od proslave crkvenog goda odnosno svečanosti vezanih uz naziv župe ili njezinog zaštitnika.
Ispred domova Andrijevčana jučer su bili nagurani automobili rodbine i prijatelja koji su s domaćinima došli proslaviti njihov dan. Obilna trpeza sa slavonskim specijalitetima, od juhe preko sarme i punjene paprike do pečenke i kolača, ponuđena je u gotovo svakom domu. Vrijedne domaćice u tjednu pred kirvaj pripremale su kolače, a proslave su u slavonskim dvorištima, ali i lokalnim gostionicama te Domu, trajale do dugo u noć.
- Uz kirvaj nas još iz djetinjstva vežu brojne uspomene. Dani su to kada su kuće pune gostiju koji su djeci uvijek donosili poklone, a slatkiša i kolača u tom je tjednu bilo u izobilju. Drago mi je da Andrijevci i dalje čuvaju običaje i nadam se kako, unatoč teškim vremenima, neće izumrijeti ta slavonska gostoljubivost i želja za druženjem. - kazao nam je gospodin Petar koji je s unukama došao obići štandove poredane oko crkve.
I ove su se godine, na svetog Ivana Krstitelja (29. kolovoza), u Donje Andrijevce sjatili licitari, slastičari, prodavači igračaka, izrađivači ručno rađenog nakita, vlasnici 'ringišpila' odnosno vrtuljaka i lunaparkova. Svaka roba ima svog kupca pa nitko nije ostao kratkih rukava, a na štandovima su se, tradicionalno, mogli pronaći i sakralni predmeti poput krunica, 'svetih sličica' i kipova svetaca. Dobro poznatih slatkiša, medenjaka i oblizala, također nije nedostajalo.
Upitavši mještane zašto i ostala mjesta ne njeguju tradiciju dugu desetljećima kazali su nam kako nije toliko stvar u novcu i neimaštini koliko u nedostatku volje i vremena kod mladih.
- Ni prije nismo imali novaca pa se za kirvaj uvijek imalo jer se skupljalo mjesecima unaprijed. No, za pripremu su potrebni prijatelji. Kolače smo danima pekle, došle su mi pomoći šogorice i sestre. No, ni tu nije kraj. Cijeli dan treba služiti goste, do zore ćemo padati s nogu, ali ćemo biti ponosne jer su se svi dobro najeli i zabavili. Mladi danas za to nemaju živaca, a nema im tko u tomu ni pomoći. Kirvaj ne može pripremiti jedna osoba. No, kod nas običaji neće tako lako izumrijeti. - kazala nam je Marta.
Bilo kako bilo, Andrijevčani očigledno od svog kirvaja ne planiraju tako skoro odustati, a nadajmo se kako će i u drugim mjestima tradicija biti obnovljena pa će i oni imati komu 'u goste' odlaziti.