SIBINJ - Do kraja večeri, majstori će u središnjem parku u Sibinju ispeći čak devet stotina šaranskih polovica. Osim toga, na meniju su i pohane 'potkove' te fiš-paprikaš, a posjetitelji će do kasno u noć uživati i u zabavnom glazbenom programu.
Ova tradicionalna sibinjska Fišijada, središnji je i najposjećeniji događaj „Ljeta u Sibinju". Do kraja kolovoza još će biti održane Odvoračka večer, Kukuruzijada i Čobanijada.
- Ekipe s kotlićima vrijedno rade pa ćemo vidjeti tko će biti najbolji ove godine. Imamo dvadeset ekipa, nešto manje no inače. Poklopilo se da su fišijade i u drugim mjestima u županiji. Neka je tako, ljudi se trebaju družiti, pogotovo nakon pandemije kad smo se svi poželjeli socijalnog kontakta umjesto distance. Drago mi je da je i Sibinj dupkom pun. Dok samo dođu ljudi iz naših dvanaest naselja i pridruže im se okolne općine, stvarno bude lijepo biti ovdje. Nismo imali problema s nabavkom domaće ribe, sve smo na vrijeme naručili. Imamo stalnog dobavljača koji je ispoštovao dogovor. Ribe stižu iz ribnjaka u Stupničkim Kutima. - kazao je načelnik Općine Sibinj, Josip Pavić.
Fiš majstori, u velikom su 'općinskom' loncu za sve posjetitelje kuhali 200 litara fiš-paprikaša, a u nekima od dvadeset malih lonaca nalazi se i fiš kojeg će stručni žiri večeras ocijeniti najukusnijim.
- Za najbolji fiš potrebna je ovako svježa riba, dobro očišćena i isječena te, dakako, ovo što je u koferu. Malo dobre paprike i dobre volje. Tko puno radi, puno i nauči. Kuhamo već petnaestak godina i rezultati se vide. Kopančani su često na bini na kraju večeri i dosad su osvojili puno nagrada. Sibinjci su dobri domaćini, ovo je izvrsna manifestacija, dobili smo kvalitetnu ribu i super su je pripremili za nas kuhare. - kazao je jedan od večerašnjih natjecatelja, ali i favorita, Josip Kitanović iz Velike Kopanice.
No, da bi sve bilo dobro organizirano i spremno za natjecatelje, kao i posjetitelje, vrijedni su ljudi danima radili.
- Svake je godine, uz pomoć Općine i načelnika, sve bolje i bolje. Uglavnom nas uvijek nešto iznenadi; jedne godine ne možemo do ribe, druge su temperature previsoke, no čini se da će ova Fišijada biti savršena. Ukupno će se ovdje večeras pripremiti tona i pol ribe, a svakom smo natjecatelju namijenili po dva kilograma čiste ribe. Uz dobru je ekipu potreban cijeli dan kako bismo tu ribu pripremili i očistili. Jučer nas je 25-ero to čistilo i uistinu smo obavili dobar posao. Ostale pripreme za Fišijadu traju danima, potrebno je misliti na puno detalja. No, sve se isplati tamo negdje iza ponoći kad se vidi ona najbolja atmosfera sibinjske Fišijade. - kazao je Ivica Koprivnjak, predsjednik Udruge športskih ribolovaca Petnja-Sibinj.
Galeriju fotografija s večerašnje Fišijade u Sibinju, moguće je pogledati OVDJE.
Tomo Kovač iz Cerne odnio je titulu najboljeg fiš-majstora sibinjske Fišijade.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -