4938
Prikaza
0
Komentara
STARO PETROVO SELO - Sezona je kupina, a najukusnije kupine našega kraja uzgaja obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Halambek iz Starog Petrovog Sela. Vrijedne ruke vlasnice OPG-a Borne Halambek, osim uzgoja kupina, bave se i uzgojem različitog bobičastog voća. No tu ne staje proizvodnja, od istih voćki gospođa Halambek čini pekmeze, džemove, sokove i druge delicije kojima osvaja nagrade na sajmovima diljem Hrvatske. Njezin rad i trud prepoznalo je i Ministarstvo poljoprivrede, a zadovoljni kupci hvale njezino voće i proizvode na sav glas. Novinari radiong-a posjetili su marljivu gospođu Halambek na njenom Obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu i porazgovarali s njom o samim počecima uzgoja, ponudi, usponima i padovima tijekom godina, nagradama i priznanjima, ljubavi prema bobičastom voću posebice kupini. A saznali su i gdje i kako kupiti njene ukusne plodove i proizvode.
Kako ste se odlučili baviti ovim poslom i koliko dugo već postoji Vaš OPG?
Borna Halambek Naš OPG posluje otprilike 12 godina. Oduvijek smo imali voćnjak i uzgajali voće, no nakon što je suprug otišao u mirovinu trebali smo dodatni izvor financija stoga smo se odlučili uzgajati kupine. Trebale su godina, dvije dana da usjevi urode plodom. U početku smo se snalazili, borili s tržištem, sadili drugo bobičasto voće što se kasnije pokazalo uspješnim pothvatom. Sada je to preraslo u ljubav.
Osim što uzgajate i prodajete svježe voće, isto to i prerađujete?
Borna Halambek: Da, radimo sirupe, marmelade, džemove po kojima smo već poznati. Idemo po sajmovima na kojima je isto prepoznat naš rad i to nas čini ponosnima.
Kako izgleda jedan Vaš radni dan?
Borna Halambek: Moram priznati naporno, puno je površine koju treba obići, ujutro i na večer zalijevati, obrati. Sada preko ljeta znamo biti od četiri, pola pet u ujutro pa sve do jedanaest na večer. Doduše kada je najveće sunce uzmemo si odmor za sebe.
Kako uzgajati kupine da budu što ukusnije? Postoji li neka tajna?
Borna Halambek: Kao i svaka druga biljka i kupina traži njegu. Treba okopati, zalijevati posebice kad su vrućine i naravno redovito brati. Najbolje u jutro. Kada ima mraza svaki dan je berba obavezno.
Preko deset godina bavite se uzgojem i preradom bobičastog voća. Koje su, po vama, prednosti, a koji nedostaci ovakve vrste posla?
Borna Halambek: Prednost je u tome što to volimo raditi, a nedostatak je vrijeme, nema godišnjeg odmora, nekad smo svake godine išli na more, sada ne možemo ostaviti posao i otići.
Imate li svoje zaposlenike, vrijedne radnike koji pomažu?
Borna Halambek: Da, cijela obitelj je uključena u ovaj posao, svekrva mi jako puno pomaže. Tu je i ostatak obitelji, kumovi, rodbina koji pomažu koliko god mogu, a imamo i nekoliko zaposlenica na svom OPG-u.
Koje sve sajmove posjećujete i što nudite na njima?
Borna Halambek: Kolikogod možemo posjećujemo sajmove s domaćim proizvodima kako bi izložili i svoje. Izlažemo po cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika, Šibenika preko Istre, Zagreba te po cijeloj Slavoniji i Baranji. Izlažem svoje svježe voće prema sezoni, ali i proizvode od bobičastog voća: sirupe, džemove, marmelade. Na sajmovima sam osvojila i brojna priznanja i medalje što mi je motivacija za daljnji rad.
Zašto kupine slove za jedno od najzdravijeg bobičastog voća i kome sve preporučujete konzumirati kupine?
Borna Halambek: Kupina posjeduje veliku hranjivu vrijednost i bogata je vitaminima i mineralima. Poznato je da nedostatak željeza u organizmu uzrokuje slabokrvnost, umor i vrtoglavicu. Upravo su kupine dobar saveznik protiv toga. Preporučujem ih konzumirati svježe,ali tko želi može ih i preraditi.
Svake godine naše područje pogodi neka od elementarnih nepogoda bilo da se radi o tuči, ledu ili pak suši. Kako elementarne nepogode utječu na Vaš rad?
Borna Halambek: Kupina je inače osjetljiva, ako je jaka zima ona se smrzne, ako je pak jako sunce ona izgori. Tako da se svake godine borimo s time i imamo barem 20 ili 30 posto štete. A bilo je i godina kada je bilo 90 posto štete. No zato imamo drugog voća. Ono što elementarna nepogoda na jednom voću ošteti to nam drugo voće uzvrati.
Prepoznati ste od strane Ministarstva poljoprivrede koje je nagradilo vaše proizvode, stoga ste odlučili od ove godine raditi i zimnice. Što sve ukusno možemo očekivati od Vas na zimu?
Borna Halambek: Prošle godine sam jedva dospjela na sajam u organizaciji Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu na Trgu bana Jelačića gdje sam na kraju dobila priznanje za najljepšu prezentaciju svoga proizvoda. Što mi je bio poticaj za ovakav pothvat? Tada sam ponijela zimnicu koju sam spremila za svoje kućanstvo, no to se odmah rasprodalo, čak se tražila i zimnica više. Tako je došla ideja o proširenju uzgoja na povrće i proizvodnje zimnice. Posađeno je puno krastavaca, rajčice, povrća za turšiju. Očekujte svega.
Kakav osjećaj se budi u vama kada se zadovoljni kupci zadovoljno vraćaju na vaš štand na tržnici i dolaze na kućnu adresu puni riječi hvale za vaše proizvode?
Borna Halambek: Lijep je to osjećaj kada se i domaći kupci na tržnici i stranci na sajmovima vraćaju po još i hvale moje proizvode. Tada budemo itekako zadovoljni poslom koji smo obavili i još više volje imamo za napredovanjem.
Osim bobičastog voća koje prati sezonu, kod vas možemo pronaći i sadnice istoga?
Borna Halambek: Da, već me ljudi na tržnici traže sadnice i pitaju hoće li biti sadnica. Sadnice bobičastog voća isto uzgajamo i one se mogu kupiti i saditi u jesen, na zimu, na proljeće. Najbolje je bobičasto voće saditi u jesen sve dok zemlja ne krene mrznuti.
Osim maline i kupine čuli smo da uzgajate i neko egzotično bobičasto voće. O čemu je riječ?
Borna Halambek: Da, uzgajamo tayberry i pigberry. Tayberry je križanac kupine i maline, dok je pigberry križanac ribizla i maline, a imamo i križanac ribizla i kupine. To su jako zanimljive voćke u čijem okusu ljudi uživaju iako nisu toliko poznate.
Gdje možemo pronaći Vaše proizvode?
Borna Halambek: Na gradskoj tržnici ili na kućnoj adresi u Starom Petrovom Selu, Kralja Zvonimira 29, a možete naručiti na broj telefona 387-473 jer dostavljamo i na kućnu adresu.
Više o OPG-u Halambek poslušajte u sutrašnjoj emisiji Za selo i poljoprivredu radiong-a, u 10 sati. Čestitke gospođi Borne Halambek koja je pravi dokaz su kako Slavonija, usprkos svim gospodarstvenim i prirodnim nedaćama i dalje daje odlične i ukusne plodove prepoznate diljem zemlje.