SLAVONSKI BROD - Na nedavno održanom Sajmu obrtničkih i industrijskih zanimanja u Slavonskom Brodu, sudjelovali su i Bernarda Čikardić te Robert Boras, učenici novogradiške Industrijsko-obrtničke škole, jedni od rijetkih sretnika koji će, čini se, u životu imati priliku raditi nešto što uistinu žele i vole.
Ovogodišnji su maturanti pa će primitkom završne svjedodžbe konačno i službeno postati ono za što su se tri godine obrazovali i školovali - kuhari. No, i dosad su već pokazali kako imaju sve kvalifikacije da jednom postanu najtraženiji 'Chef'-ovi u državi.
- Osvojila sam drugo mjesto u državi na jednom od natjecanja svih hrvatskih strukovnih škola, održanom u Zagrebu. Natjecanje je trajalo dva dana, prvi sam dan kuhala juhu, toplo predjelo i glavno jelo, a drugi dan desert. To je bilo jedno lijepo i veliko iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. Nakon završenog školovanja, odmah idem raditi jer je naše zanimanje jako traženo. Naša škola surađuje s Valamarom, a ja primam i njihovu stipendiju, tako da ću najprije za njih odraditi dvije sezone. Mislim da treba biti više promocije obrtničkih zanimanja jer mlađim generacijama treba pomoći da se pronađu u nekom od njih. Od ulaska u Europsku uniju, administracija se pojednostavila, puno je financiranja i poticaja od strane europskih fondova, tako da smatram da je danas puno lakše otvoriti nešto 'svoje', što, dakako, i namjeravam nakon što steknem dovoljno iskustva i znanja. Treba samo imati volju. Jako volim kuhati, a kod kuće kuham ručak, večeru,... sve što treba. - za SBplus kazala je Bernarda, učenica trećeg razreda novogradiške Industrijsko-obrtničke škole, zanimanja kuhar.
Ambicije ovih dvoje mladih ljudi, uistinu su velike, mada još nisu ni punoljetni, a strast koja im se ogleda u očima dok pričaju o budućem zanimanju čini ih puno zrelijima od mnogih njihovih vršnjaka. S tako jasno posloženim ciljevima i planovima za budućnost te odlučnošću da će ih uistinu i ostvariti - tko bi se usudio sumnjati u njih.
- Najviše volim kuhati nešto mesno i juhe, ne volim praviti slastice jer se ne pronalazim u tome. Naše je zanimanje veoma traženo. Prednost je naše škole što za to zanimanje obrazuje i učenike s teškoćama koji itekako mogu biti dobri u kuhinji. U razred je na zadnjoj godini tako došlo šest pomoćnih kuhara kako bi svoje znanje unaprijedili i proširili kako bi kasnije mogli napredovati. U budućnosti se vidim kao zaposlenik hotela jer je tamo lakše raditi nego u restoranu gdje je sve puno stresnije. U hotelu znate koliko obroka trebate napraviti i za koliko osoba spremate hranu, dok je u restoranu to nepredvidivo. Puno je više strke i zbrke te je atmosfera stresnija. Volio bih biti samo kuhar ili šef smjene, a nikako šef kuhinje jer se ne osjećam spremnim za toliku odgovornost. Jedini sam muškarac u kući koji kuha jer imam još dvije sestre pa me zbog toga tata često zeza. - kazao je Robert koji je također prekjučer, zajedno s ostalim novogradiškim maturantima, kraju priveo trogodišnje obrazovanje za kuhara.
Popularnosti boravka u kuhinji pridonijeli su svakako brojni 'reality' televizijski programi koji su to predstavljali kao nešto glamurozno i strašno zabavno. No, činjenica je kako se svaki kuhar za dobro jelo mora dobrano oznojiti. Vjerojatno je to razlog što su mnogi ostali razočarani te je njihova ljubav prema spremanju namirnica za druge polako splasnula kako se približavao zadnji dan škole.
- Ako želiš učiti i raditi, onda i hoćeš, ako ne želiš, naći ćeš neku izliku zašto to nisi usvojio. Nije istina da obrazovni sustav tu 'šteka'. Tijekom trogodišnjeg školovanja, imamo praksu u školi i izvan nje odnosno u restoranu u kojemu radimo. Škola me za posao pripremila dosta dobro, ali problem je u tome što gotovo polovica mog razreda neće raditi to što su upisali. Dakle, u startu nemaju motivaciju za učenje i upijanje znanja. - dodao je Robert.
Mada je tužno i pomalo šokantno Robertovo otkriće kako se mnogi njegovi kolege nisu pronašli u onomu na što su utrošili čak tri godine svog mladog života, lijepo je susresti odgovorne i odlučne mlade ljude poput njega i Bernarde, ponosne na ono što jesu i čime se čitav svoj život namjeravaju i žele baviti.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -