5151
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Otvoreno prvenstvo u kuhanju fiša održano je jučer u Slavonskom Brodu na području Sportsko-rekreacijskog centra Poloj. Okupilo je ukupno 74 ekipe - i to ne samo iz Brodsko-posavske, nego i iz susjednih županija. Zbog velikog broja dobro pripremljenih verzija iste riblje delicije, bilo je teško istaknuti se. No, netko je morao pobijediti.
Ove godine to je fiš-majstorica Mirjana Josipović iz Velike Kopanice koja je kuhala zajedno sa suprugom Ivom te osvojila visokih 74,7 bodova.
- Veliki je broj natjecatelja, tako da pobjedu nismo očekivali. Priželjkivali smo bar treće mjesto. No, lijep je osjećaj kad čuješ svoj broj i shvatiš da si pobijedio. Često kuhamo po čobanijadama, fišijadama,... i to nam je već rutina. Nema tu tajne, samo dobra volja. Nije bitno tko je preuzeo nagradu, bitno je da ide u našu kuću. - kazala je ovogodišnja pobjednica koja već zna na što će potrošiti 700 eura nagrade.
Na drugom je mjestu ove godine završio Tomo Kovač iz Cerne (broj bodova: 74,4), a na trećem Mato Radičević iz Male Kopanice (broj bodova: 74,1). Obojica su već naviknula na ovakve kulinarske pehare.
- Nije razočaranje. Ovo je veliki uspjeh među ovoliko ljudi. Za uspjeh je potrebno i malo sreće. U Slavonski Brod na Fišijadu trebaju svi doći. Ambijent je predivan, druženje uvijek izvrsno. - kazao je Tomo Kovač. Slično misli i trećeplasirani.
- Današnja Fišijada okupila je vrhunske majstore. Dolaze ljudi iz Vukovarsko-srijemske županije. Pokazatelj koliko su dobri natjecatelji je i broj bodova - male su to razlike bile i sitnice su prevagnule. Ponosan sam na treće mjesto. Idem posvuda i uglavnom sam u prva tri. Bio sam u Ivankovu prvi, u Sikirevcima drugi, u Rokovcima drugi,... jedino u Aljmašu nisam ništa osvojio. Očito su i slavonskobrodski sudci prepoznali kvalitetu. - kazao je Mato Radičević.
- Mi ovdje imamo vrhunske majstore i 25-30 izvanrednih fiš-majstora koji se uglavnom međusobno znaju. Bilo je i onih koji su manje dobri, ali svi se pojedu. Svatko kuha za svoje društvo i ništa se ne baci. Pri ocjenjivanju se vodimo četirima kriterijima - bojom, izgledom ribe, gustoćom i okusom. Mislim da to radimo dobro. Ni sami do izlaska na pozornicu ne znamo koga smo izabrali kao najboljeg. Teško je suditi ovako kako mi sudimo - jedan po jedan. Lako je kad pred sobom imaš više fiševa pa odmah izdvajaš koji ne valjaju. Mi svaki stavimo pred sebe i kriteriji moraju biti istančani. Morate u glavi imati i prvi i zadnji. Bilo je gusto danas. Razlike u bodovima su jako male. Svih deset prvih mogli su biti prvaci. Toliko su dobri da vam je žao što nekomu date više bodova. No, netko mora pobijediti... ali ovdje su svi pobjednici. Ovi ljudi znaju živjeti i uživati. - kazao je Balen.
Upravo ljudi poput gastroznalca Balena sjećaju se kako je ova gradska manifestacija rasla i razvijala se pa je relevantno njegovo mišljenje o Poloju kao mjestu kojeg se 'treba držati' i narednih godina.
- Ove godine Fišijada je privukla veliki broj natjecatelja, a sukladno tomu i posjetitelja koji su došli podržati kuhare. Komisija mi je prenijela da je bilo gusto, radilo se o nijansama. To pokazuje da ova gradska manifestacija privlači vrhunske stručnjake koji pripremaju jako dobar fiš. Poloj kao lokacija je pun pogodak jer je dovoljno velik za sve koji kuhaju, ali i za one koji prate Fišijadu. Koristim priliku pozvati sve one koji dosad nisu bili na Fišijadi da nam se pridruže sljedeće godine i uživaju u ribljim specijalitetima. - kazala je Martić Puača.
A i posjetitelji i vrijedni kuhari zasigurno jedva čekaju Fišijada-izdanje 2025. godine.
Trenutno nema komentara, napišite prvi komentar i pokrenite raspravu.