6046
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD – Samo dan nakon što je PlusPortal 14. rujna posjetio štand na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu i uočio bogatu ponudu bukovača, koje prodaje susjed obitelji Medvidović iz Sikirevaca, Večernji list je objavio detaljnu priču o njihovom OPG-u. Obitelj Medvidović jedina u Slavoniji uzgaja bukovače, a Ivica s osmijehom prodaje gljive na tržnici, ističući njihovu vrhunsku kvalitetu.
Kada smo ga upitali zašto su bukovače posebne, Ivica je s entuzijazmom objasnio:
- Mogu se pohovat, mogu na saft, mogu na sto načina! – rekao je Ivica, dodajući da bukovače dozrijevaju u Sikirevcima, gdje obitelj Medvidović uzgaja oko 1000 vreća gljiva.
Priča o uspjehu obitelji Medvidović započela je prije tri godine, kada su odlučili proširiti svoje poslovanje na uzgoj gljiva. Iako su već dugo godina bili poznati po uzgoju lipicanaca, obitelj s četvero djece prepoznala je da od konja sami ne mogu živjeti te su se odlučili okušati u nečemu sasvim novom – uzgoju bukovača, rijetkih i specifičnih gljiva koje uspijevaju u posebnim uvjetima.
Jedan od ključnih koraka u uzgoju ovih gljiva je održavanje visoke vlage, što je Medvidović postizao svakodnevnim zalijevanjem podova, no ubrzo je uvidio da to neće biti dovoljno za optimalan rast:
- Trenutno zalijevamo podove kako bi voda isparavala i održavala vlagu u zraku, ali primijetio sam da to nije dovoljno pa ćemo morati ugraditi raspršivače magle. - rekao je Antun.
Uzgoj bukovača zahtijeva puno pripreme i pažnje. Proces započinje sječom slame koja se zagrijava i sterilizira u kotlovima. Nakon hlađenja, slama se stavlja u vreće, gdje prolazi sedmodnevnu inkubaciju. Vreće su probušene s rupama kako bi gljive mogle rasti. Osim temperature i vlage, ključan je i strogi nadzor sterilnosti prostora.
Iako su u uzgoj bukovača krenuli gotovo slučajno, činjenica da su imali dostupnu sirovinu – konjski stajnjak i slamu – bila je presudna za ovu odluku. Uzgoj gljiva prirodno se nadovezao na njihov posao s konjima.
- Vreće, kompost i supstrat radimo sami, koristeći stajnjak s naše ergele. Njega imamo i viška i to je bila neka logična poveznica između ova dva posla. - objašnjava Antun Medvidović.
Bukovače nisu samo rijetke, već i izuzetno zdrave. Ove gljive često se koriste kao prirodna zamjena za meso zbog svoje nutritivne vrijednosti, a neki ih biraju jer pomažu u snižavanju kolesterola.
Osim što su bogate proteinima i siromašne mastima, bukovače su poznate i po svojim ljekovitim svojstvima. Istraživanja pokazuju da imaju pozitivan učinak na zdravlje, od snižavanja kolesterola do potencijalnih protutumorskih svojstava.
- Ljudi sve više traže naše gljive jer su shvatili da su bukovače zdrava i hranjiva namirnica koja se može pripremiti na razne načine. - kaže Antun, ponosan na uspjeh koji su postigli.
Unatoč velikim početnim ulaganjima i izazovima, posebice tijekom pandemije, Medvidovići nisu odustali. Naprotiv, njihov trud i predanost doveli su ih do toga da su postali jedini uzgajivači bukovača u Slavoniji, što im daje prednost na domaćem tržištu.
Iako pandemija koronavirusa predstavlja izazov u plasmanu proizvoda, obitelj se nada boljoj budućnosti.
- Kao i s konjima, krenuli smo iz ljubavi prema poslu. Uložili smo puno truda i ljubavi, a nadamo se da ćemo i dalje uspijevati. - zaključuje Antun, optimističan unatoč izazovima.
Obitelj Medvidović iz Sikirevaca pravi je primjer kako se predanim radom i inovativnim pristupom može uspjeti i u najtežim vremenima. Od uzgoja konja do gljiva, ova slavonska obitelj pokazuje da hrabrost i trud uvijek nađu svoj put do uspjeha.