6333
Prikaza
3
Komentara
SLAVONSKI BROD - David Kopić, mladi entuzijast iz Slavonskog Broda, odlučio je svoju strast prema zdravom načinu života i održivosti pretočiti u neobičan poslovni poduhvat – uzgoj spiruline na obiteljskom imanju u Cigleniku, u općini Oriovac. Završio je fakultet Podvodnih znanosti i tehnologije te održivo upravljanje vodenih ekosustava, a svojim inovativnim pristupom uzgoju spiruline, alge poznate kao superhrana, Kopić ne samo da unapređuje prehranu životinja, već i otvara vrata novim mogućnostima za ljudsku konzumaciju.
- Bavim se uzgojem spiruline za dodatak prehrane životinja. Nalazimo se u Cigleniku u Općini Oriovac. - izjavio je Kopić.
- Motivirao me prije svega zdrav način života i veća iskoristivost života i farmi. - istaknuo je Kopić.
Spirulina je, prema Kopiću, korisna za sve životinje, potiče zdrave procese poput bolje dlake, boje mesa, a kod šarana čak i intenzivnije boje što potvrđuje s obzirom na to da ima iskustvo rada s tim ribama. Kopić tvrdi kako spirulina pomaže i u borbi protiv virusa i bakterija te jača imunitet kod ljudi te su mu budući planovi za proizvodnju usmjereni i na korištenje spiruline za dobrobit zdravlja ljudi, no za to su potrebni puno sterilniji uvjeti.
- Također se koristi u suzbijanju dijabetesa, visokog krvnog tlaka te za pomoć u regulaciji težine kod ljudi, a ima i protuupalna svojstva što je povezano s rješavanjem mnogih zdravstvenim problema uključujući i srčane bolesti, artritis, brojne alergije i ostale tegobe kod ljudi. Također jer izvor vitamina A, B, C, D i E, beta-karotena kao i minerala poput kalcija, željeza, kalija i magnezija. To sve dovodi do detoksikacije organizma te poboljšanja kvalitete žiovta, a alga ima i antikancerogena svojstva - ističe Kopić.
Trenutno je cijela cijela proizvodnja u pokusnoj fazi i koristi se isključivo za prehranu životinja u Davidovom domaćinstvu. Spirulina kod životinja pospješuje rast i razvoj, povećava proizvodnju jaja kod kokoši, poboljšava proizvodnju mlijeka i smanjuje smrtnost.
- Za sada imam pokusnu proizvodnju na svojim pilićima i svinjama i zadovoljan sam rezultatima. - rekao je Kopić.
David Kopić trenutno razmišlja o širenju svog poslovanja i traži ulagače. Glavni izazov predstavlja zima, kada su temperature niže i sunčanih je dana manje, što zahtijeva korištenje umjetne svjetlosti ili solara za uzgoj alge. Ovaj pionirski poduhvat u Cigleniku mogao bi biti tek početak zelene revolucije u hrvatskoj poljoprivredi.
Svojim predanim radom i inovativnim pristupom David pokazuje kako se znanstvena istraživanja mogu uspješno primijeniti u praksi, donoseći dobrobiti za zdravlje ljudi i životinja. Njegova priča je inspirativni primjer da se vizija i upornost mogu pretvoriti u konkretne rezultate, promičući održive prakse i zdravlje u zajednici.
U Slavoniji toliko mirisnih šunke, kulena, kobasice, slanine i on proizvodi smrdljive morske alge. Samo zeleno, dok ne postanemo marsovci.
Koliko znam ovo su Orljavske alge jer bliže je Orljavi nego moru... jel zna netko može li se i taj prah šmrkati ili samo s vodom dolazi u obzir?