SLAVONSKI BROD – Druženja, predavanja, predstavljanja i radionice dio su 'ponude' kojima Gradska knjižnica Slavonski Brod svakodnevno privlači Brođane svih dobi u svoje prostorije. Svima koji se bave djecom od najranije dobi, u prvom redu roditelja, u petak je održana zanimljiva radionica, prva u Gradskoj knjižnici na kojoj su ovoga puta mogle uživati i bebe, u sklopu predstavljanja knjige 'Bebe vole papati'.
- Posebnost ove promocije knjige je što smo pripremali obroke te što smo na licu mjesta mogli vidjeti dobrobiti pripreme hrane, primjerice, kuhanje na pari koja zadržava okus, vitamine i minerale što je itekako bolje od kuhanja na vodi koje najčešće koristimo. Bila sam oduševljena ručkom koji sam i sama pravila svom sinu - mrkva, brokula, krumpir i piletina.– kazala je predsjednica Udruge Brodske mame Ivana Smolčić Jerković dodavši kako će se ubuduće potruditi kuhati na pari, ali i iskoristiti ostala znanja koja je stekla na radionici.
Naime, tijekom radionice pripremljena su tri obroka – ručak, mliječno-žitna kašica i voćno-žitna užina – koje su bebe s roditeljima mogle degustirati. Osim toga, roditelji su mogli saznati sve što je potrebno za početak dohrane.
- Na radionici su u najvećem broju sudjelovale majke djece koja još nisu krenula s uvođenjem krute prehrane, ali bilo je i nas koje smo došle čuti jesmo li dobro to radile s prvom djecom te što možemo poboljšati u prehrani buduće djece. Djeca su se, kao i mame, fino napapale. – dodaje Ivana.
Kada započeti s dohranom? Koje namirnice i kojim redoslijedom uvoditi? Kada uvoditi alergene namirnice i mlijeka životinjskog podrijetla? Koje su najnovije preporuke pedijatara po pitanju prehrane? - samo su neka od pitanja na koja su odgovorili autori knjige 'Bebe vole papati' Iztok Jančar i Rebeka Mahorič, ing. kemije, specijalistica za prehranu dojenčadi koja sadrži preko šesto recepata za svaki dan i svaki obrok od početka uvođenja dohrane do navršene prve godine života.
- Istraživanja i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije se uvelike razlikuju od onoga kako su nas hranili i mislimo da svi trebamo pratiti rezultate istraživanja kako bismo svojoj djeci omogućili što bolju i kvalitetniju prehranu. – kazala je istaknuvši kako su radionice slične ovoj potrebne u Slavonskom Brodu jer nove generacije roditelja možda nisu upoznate s novim smjernicama prehrane.
A sve preporuke, smjernice i savjeti, isto kao i recepti navedeni u knjizi, vode se najnovijim smjernicama Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Međunarodnog dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Europskog društva za socijalnu pedijatriju i zdravlje djece (ESSOP). Recenzenti hrvatskog izdanja su prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, prim., dr. med., spec. pedijatrije i Milica Tikvić, mag. med. techn., patronažna sestra.
Po raznim Facebook grupama majki moguće je vidjeti kako traže savjete koje namirnice kada te na koji način uvoditi u prehranu svojih beba, a izvori informacija su razni, od iskustava ostalih majki do interneta. Međutim, ovakav stručni pristup majke smatraju najboljim.
- Često ne stignemo pratiti sve preporuke i smjernice za optimalan razvoj djeteta pa svakako treba iskoristiti svaku priliku koju imamo da naučimo nešto novo i time poboljšamo kvalitetu zdravlja i života naše djece. – poručila je predsjednica Udruge Brodske mame dodavši kako će Udruga nastaviti s edukativnim predavanjima u listopadu kroz projekt 'Slagalica roditeljstva' u kojem će predavanja, organizirana vikendom, o bitnim temama zdravlja, odgoja i razvoja djeteta održavati slavonskobrodski stručnjaci.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -