SLAVONSKI BROD - Posljednjih je godina kuhanje i spremanje maštovitih delicija itekako 'in' pa nije nimalo neobično da se i u slavonskobrodskoj Obrtničkoj školi i odlikaši upisuju u traženo zanimanje kuhara. Popularizaciji su profesije u svakom slučaju najprije doprinijeli televizijski programi koji obiluju show-ovima u kojima se natjecatelji bore najboljim jelima. Mnogi od njih i bez 'službenog pečata' u tom zvanju, uspijevaju kasnije izgraditi karijeru. No, osim 'smisla' za kuhanje, za neke je finese ipak potrebno znanje koje se može dobiti izravnim učenjem od stručnjaka.
Međunarodni studij Gastronomije, otvoren u sklopu Visoke škole Aspira u Zagrebu i Splitu, odnedavno nudi mogućnost edukacije zaljubljenika u gastronomiju. Ove godine u suradnji s Dobrom hranom, jedan će od njih biti nagrađen stipendijom za obrazovanje za budućeg chefa te, takozvanog, menadžera hrane i pića. Zanimanje 'kuhara' sada i zvuči glamurozno.
Tržište rada, pokazala su istraživanja, itekako ima mjesta za taj kadar. U zadnjih godinu dana potražnja za profesionalnim kuharima porasla je za više od 50 posto, tako da je posao, obavljate li ga dobro, zagarantiran. Studenti, pritom, uče od najboljih hrvatskih i stranih chefova poput Davida Skoke, Ivana Pažanina, Hrvoja Zirojevića, Damira Modrušana te zvijezda talijanske gastro-scene čiji su restorani nagrađeni s Michelinovim zvjezdicama - Vicenza Guarina i Robera Cerete.
I slavonskobrodski se kuhari na natječaj mogu prijaviti do 19. kolovoza 2019., a u ponoć 21. kolovoza znat će jesu li ušli među finaliste. Konačno ime dobitnika bit će poznato 3. rujna.
Stipendija iznosi 60 tisuća kuna za studij Gastronomije koji traje tri godine, a završetkom studija polaznici će steći 180 ECTS bodova. Stipendija pokriva dvije godine studija, dok treću dobitnik sam plaća te će mjesto studiranja, Zagreb ili Split, izabrati samostalno.
- Poslovi koje će studenti studijskog usmjerenja Gastronomija biti u prilici obavljati obuhvaćaju zanimanja poput: menadžer odjela hrane i pića, šef kuhinje restorana ili hotela, menadžer ugostiteljskog objekta, organizator gastro manifestacija, catering menadžer, banquet menadžer, kreator menua, brand menadžer u gastronomiji, marketing menadžer u ugostiteljstvu, recenzent za ugostiteljske časopise, kritičar hrane, stručnjak za sljubljivanje hrane i pića, kuhar, instruktor škole kuhanja, sommelier, menadžer kvalitete hrane, menadžer ljudskih resursa u gastronomiji, stručnjak za izradu poslovnih planova ugostiteljskih objekata. Najvažniji dio studijskog programa je stručna praksa koja se provodi od prve godine studije u prestižnim restoranima i hotelima u Hrvatskoj i inozemstvu, poput restorana Monte, Pelegrini, Zinfandel, Zrno soli i mnogi drugi. Nerijetko stručna praksa naših studenta prerasta i u trajno zaposlenje, a čak 97 posto studenta nakon završetka studija pronađe posao u struci ili nastavi školovanje. - poručili su iz Aspire.
U svakom slučaju, čini se kao izvrsna prilika za nastavak školovanja (i) mladih brodsko-posavskih kuhara ili onih koje su prvotne karijere početno vodile u sasvim drugom smjeru, a sada su se odlučili na nešto novo.
Da itekako postoje zaljubljenici u gastronomiju, moguće je uvjeriti se i u prilogu SBplus-a te razgovoru s mladih kuharima iz novogradiške Industrijsko-obrtničke škole.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -