AP/SBplus
340
Prikaza
0
Komentara
NOVA GRADIŠKA - Učenici novogradiške Industrijsko-obrtničke škole i ove su godine pripremali delicije s kuharom Zlatkom Sedlanićem, gastrospecijalistom i edukatorom, promotorom tvrtke Podravka. Na svoje učenike ponosan je Damir Vlainić, nastavnik stručnog predmeta Kuharstvo koji na njih želi prenijeti sva gastronomska znanja i ohrabriti ih da ustraju u svojim ciljevima.
Edukativno-praktična prezentacija provodi se već niz godina za učenike trećih razreda kuharskog smjera, a cilj joj je upoznati učenike s dijelom asortimana kako bi ih se što bolje pripremilo za tržište rada.
- Prepoznali smo ovakav tip prezentacije kao priliku da educiramo učenike trećih razreda o pripremi jela s industrijskom hranom odnosno našim proizvodima jer već sutra kada se nađu na tržištu rada kod poslodavaca će se susresti upravo s tim proizvodima. Isto tako cilj je i približiti učenicima trendove u kulinarstvu. Želimo da učenici vide da postoji toliko proizvoda koji olakšavaju pripremu jela i pomažu da se ona brzo pripreme u većoj količini. Industrijsko-obrtnička škola prati trendove. Učenike je važno podržavati i educirati. Kadrova je sve manje, a mi jako dobro znamo da Slavonija svake godine daje puno dobrih kadrova na tržište rada. - naveo je Sedlanić.
O učenicima Industrijsko-obrtničke škole i njihovim mentorima Sedlanić ima samo riječi hvale.
- Učenici su uvijek na dobrim pozicijama na regionalnim i državnim gastro - natjecanjima, a to je jako dobar rezultat. Naša suradnja je sada već stvar tradicije, stoga na temelju tog kontinuiteta mogu istaknuti i pohvaliti mentore jer svoje učenike pripremaju i to se vidi kod same organizacije, a pogotovo kada krenu s pripremom jela. Svake godine sam iznenađen. Moram istaknuti i to da su učenici također danas u ulozi edukatora jer moraju reći što su, kako i zašto radili. Ne ocjenjujemo ih. Ovo je radionica koja je ležerna. Učenici se igraju kroz gastronomske doživljaje. - rekao je Sedlanić.
Mentor učenika Damir Vlainić naglasio je kako je ova struka tražena te da su mladi zainteresirani za zanimanje kuhara, stoga se kroz program trude uputiti ih u realnost tržišta rada, ali i osnažiti da ne odustaju.
- Početci su teški. Uvijek se može napredovati ako postoji želja za učenjem, volja za rad. To im uvijek sugeriramo. Vrijedan kuhar, staložen, koji zna što želi, može uvijek ostvariti željeno. Ohrabrujemo ih i kroz program suradnje s raznim velikim kompanijama. Kroz ovakve suradnje učenici imaju priliku stjecati praksu, ali i dobiti stipendije. I to im je na neki način poticaj da se bave ovim poslom. - naglasio je Vlainić.
Prisjetio se Vlainić i nedavnog odličnog uspjeha na međužupanijskom izlučnom natjecanju u disciplini kuharstvo u Osijeku kada je Iva Paurić, učenica 3.H razreda, u konkurenciji 12 škola osvojila četvrto mjesto.
- Bilo je zahtjevno. Učenik sam mora osmisliti jelo i pripremiti ga. Mi ga samo uputimo u termičke osnove kojih se mora pridržavati na natjecanju. Ovakav uspjeh samo je još veći poticaj svima nama da se još više potrudimo, pa to možda bude rezultiralo još većim uspjehom. - zaključio je za kraj našeg razgovora Vlainić.