2822
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD / VARAŽDIN - U Kongresnoj dvorani Hotela 'Turist', 7. studenog 2023. godine održan je 14. Internacionalni kongres tjesteničarstva i gastronomije - Conpasta. Kako saznaje PlusPortal, na događaj su bili pozvani svi ugostitelji, njihovi zaposlenici, svi oni koji se bave pripremom hrane, ali i oni koji su željeli vidjeti nove trendove u pripremi jela baziranih na tjestenini.
Među njima su se našle i učenice Ivana Kuprešak, Helena Ilić i Filipa Filipović Obrtničko-tehničke škole iz Slavonskog Broda koje je predvodio Tomislav Banić, strukovni učitelj za ugostiteljstvo i turizam. Razlog njihova posjeta nije bio samo upoznavanje novih trendova, nego i natjecanje učenika srednjih kuharskih škola.
- Osvojile su dvije medalje, drugo i treće mjesto, odnosno, broncu i srebro. - kazuje Tomislav.
Svoje zadovoljstvo, veseli nastavnik, nije krio.
- Jako smo zadovoljni, pogotovo ja, ali i drugi nastavnici. - kaže on.
Kako doznajemo, četiri učenika svojim su se vještinama i iskustvom istaknula u odnosu na ostale. Selekcija učenika nije bila toliko teška jer su išli učenici trećeg razreda koji su pokazali ambiciju za ovaj posao, ali i oni koji već rade praksu u ugostiteljskim objektima. Danas smo ih posjetili kako bi nam prenijeli svoje iskustvo.
- Natjecanje se sastojalo od osam grupa, sveukupno je sudjelovalo 18-ero učenika. Tema je bila pastrva s tjesteninom. - objasnila nam je Ivana Kuprešak.
Treće mjesto i broncu dobila je Filipa Filipović koja je pravila zelene rezance s pastrvom.
- Dosta smo naučile o tijestu. Bilo je više vrsta, a razni ljudi objašnjavali su nam više o njemu. - rekla je Helena.
Ovo natjecanje nije im prvo, nedavno su zajedno pripremali macaronse, orahnjaču i breskvice. Sljedeći na redu im je Osijek za dva tjedna.
- Svake godine imamo dva natjecanja, Conpastu i Interslast. Na Interslastu smo već bili, a sada nas za desetak dana čeka i Kamelija kup u Osijeku. - otkrio je Tomislav.
Učenice trećeg razreda otkrile su nam kako zaista uživaju u onome što rade te da im ovakva natjecanja puno znače jer osim što steknu nova poznanstva, puno i nauče. Priznale su nam, ipak, kako zna biti stresno pripremati jela jer je natjecanje vremenski ograničeno, ali trude se ostati smirene kako bi što bolje odradile zadani posao.
Dobivene medalje dokaz su njihove izvanredne vještine, ali i potvrda za dobrog mentora koji im uspješno prenosi svoja znanja te zajedno s njima 'brusi' njihov talent do savršenstva.