SLAVONSKI BROD - Središnji događaj slavonskobrodskog vinskog festivala, odvija se danas u Tvrđavi Brod.
Brojna festivalska događanja, rashlađena vina, slavonske delicije i jedinstveni ambijent Tvrđave Brod idealni su za provesti vikend u Slavonskom Brodu. Svoja vina će predstaviti vinari iz Slavonije i Baranje, uz goste iz drugih vinskih regija. Festivalski program započeo je već u subotu, 17. kolovoza i traje do subote - dugo u noć.
Tvrđava Brod je barokna tvrđava građena u 18. stoljeću i nalazi se u središtu Slavonskog Broda. Iako joj je primarna funkcija bila obrambena, zanimljivost je da su vinari iz Udruge brodskih vinogradara još u 19. stoljeću svoja vina čuvali u kazamatima brodske tvrđave. Prostor tvrđave danas se koristi za obrazovni, kulturni i zabavni sadržaj. Posjetiteljima festivala će svoja vrata otvoriti i Galerija Ružić i Kuća tambure kao jedinstveni spoj tradicije i modernih glazbenih sadržaj.
Festivalski događaji do danas su se odvijali i u Kući Ivane Brlić Mažuranić te Gradskoj knjižnici Slavonski Brod. Dane prije festivala ili jutro nakon festivala posjetitelji su iskoristili za šetnju uz rijeku Savu, kupanje na kupalištu Poloj ili gradskim bazenima.
Uz samu Tvrđavu Brod nalazi se veliki besplatni parking. Lokacija festivala udaljena je pet minuta vožnje od izlaza s autoceste Slavonski Brod Zapad. Tvrđava se nalazi pet minuta hoda od glavnog gradskog trga te je lako do nje doći i pješke.
Brojni hoteli, pansioni i apartmani ponuditi će smještaj posjetiteljima festivala. Popis smještajnog kapaciteta u Slavonskom Brodu pogledajte na LINK https://www.tzgsb.hr/index.php?page=smjestaj
Ulaz na festival je festivalska čaša, a vina se konzumiraju uz festivalske bonove. Posjetitelji zadržavaju čaše i one se neće refundirati. U pretprodaji se nalaze ulazni paketi koji uključuju festivalsku čašu i pet konzumacijskih bonova za 15 €. Čaša i bonovi će se moći kupiti i na samom festivalu, ali radi izbjegavanja gužvi organizator predlaže unaprijed kupiti ulazni paket na stranicama entro.hr ili u Turističko-informativnom centru na Trgu I. B. Mažuranić 7a.
U nastavku predstavljamo sve današnje izlagače.
1. Vinarija Stanić donosi nam vina iz Brodskog vinogorja. Kušanje predlažu sljedećim redoslijedom:
Pjenušac brut - prvi pjenušac iz Brodskog vinogorja rađen klasičnom metodom vrenja u boci
Rose cuvve - lagano ljetno vino sivog i crnog pinota
Graševina Klassik - suho svježe vino
Graševina Dulcis - poluslatka varijanta napoznatije slavonske sorte graševine
Pinot crni barrique - prepoznatljivo vino, odležano u hrastovim bačvama
2. Vinarija Grozdanović će na festivalu predstavljati sljedeća vina:
- Graševina 2023 ( Decanter World Wine Awards 2024 - silver medal )
- Graševina Initium 2021
3. OPG Pranjić dolazi iz srca cvelferije, Drenovaca, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Proizvodnjom mlijeka bave se već dugi niz godina te zadnjih osam godina proizvodnjom raznih mliječnih proizvoda. Dobitnici su raznih priznanja za svoje sireve. U posao oko proizvodnje mlijeka i proizvoda je uključena cijela obitelj.
4. Vinarija Perak mala je obiteljska vinarija. Smještena je u Kutjevu, malom gradu podno obronaka Krndije. Ove godine na festivalu Vina u Tvrđavi predstavit će graševine na koje su izrazito ponosni, te muškat žuti, rose, merlot i chardonnay.
5. OPG Ćurić Sussana predstavit će Vam Haskap voćno vino dobiveno od ekološki uzgojenih plodova sibirske borovnice. Ovo voćno vino nešto je potpuno novo na našem tržištu, a nastalo je u suradnji s prehrambeno tehnološkim fakultetom u Osjeku. Vino je vrijedno kušanja, a njegov okus neće vas ostaviti ravnodušnim.
Također, predstavit će i Haskap 100% ekološki certificirani matični sok sibirske borovnice. Sok ima jako pozitivan učinak u očuvanju našeg organizma zbog visokog udjela antocijana i ostalih pozitivnih sastojaka za naše zdravlje.
Sok je na našem tržištu zadnjih nekoliko godina i brojni naši sugrađani su upoznati s njegovom djelotvornošću.
6. Vinarija Šprajc će predstaviti svoju Graševinu 2022 & Cabernet Sauvignon 2019.
7. Pjenušci i vina Josipović na festivalu će predstaviti tri pjenušca: Jazz, Tango i Time.
Jazz se preporuča kao aperitiv rashlađen na 5 ˚C. Dobro se slaže uz ribu, rižoto, piletinu, tjesteninu, plodove mora, ali i uz slastice.
Tango treba poslužiti dobro rashlađen na 5 ˚C. Tango ima punoću i dobro tijelo pa podnosi i „jača" jela.
Time je merlot predstavljen na sasvim novi način. U ovome pjenušcu dominira upečatljiva rubin crvena boja dobivena maceracijom grožđa.
8. Ove ćete godine imati priliku kušati novu limitiranu seriju vina Iločkih podruma Sofija: Graševina Sofija, Cuvée Sofija te Cabernet Sauvignon. Vina su to s istoimenog položaja Sofija koji se nalazi odmah poviše Dunava.
Zahvaljujući činjenici da su sva vina odležana dvije godine u bačvama slavonskog hrasta različitih volumena, uživat ćete u izraženim karakteristikama spomenutih sorti, pomiješanih s nježnim notama drveta, vanilije, duhana i raznih začina. Osim toga, moći ćete uživati i u omiljenim, dobro poznatim, okusima vrhunskog i predikatnog traminca, te ostaloj premium liniji vina Iločkih podruma.
9. Bela pl. Panthy stariji (1889.-1965.) porijeklom Slovak, po struci agronom, u Hrvatsku je došao 1916. kao stručnjak, ali i zaljubljenik u voćarstvo i vinogradarstvo. 1932. godine odabire pogodno zemljište u Brodskom Vinogorju te ondje, zajedno s obitelji, gradi ljetnikovac. Zemljište koje okružuje ljetnikovac pretvorio je u plodne vinograde i voćnjake te započeo obiteljsku proizvodnju vina i voćnih rakija.
Zahvaljujući ovoj stoljetnoj tradiciji i ljubavi, 2020. godine obitelj osniva OPG-a jedinstvenog naziva „Apuška“. Upravo su ga ovim nadimkom zvala njegova djeca, a u prijevodu s mađarskog (apa = tata) i slovačkog (-uška = sufiks kojim se tvore umanjenice), apuška znači – tatica. Proizvode koje vam Apuška nudi radi se isključivo prema tradicionalnoj obiteljskoj recepturi, baš kako bi to činio i Apuška.
10. Najstarija hrvatska Vinarija Kutjevo svoju tradiciju broji gotovo u osam dinamičnih stoljeća i oduševljava etiketama vrhunskih vina, koja utjelovljuju čudesan terroir Valis Auree - Zlatne požeške kotline. Prepoznata diljem svijeta po jedinstvenim kapima kristalno-zlatne graševine, Vinarija Kutijevo nudi puno više - kompleksan portfelj etiketa u kojima se najbolje uživa uz slavonske delicije i osebujnu povijest koja izvire iz svakog kamena osam stotina godina starog podruma...
Uz bogatu ponudu vina, pjenušaca i likera, bit će i ukusnih slavonskih delicija koje ćete moći degustirati na Panonis štandu. Moći ćete se isprobati sve proizvode domaće recepture rađene u prirodnim uvjetima kako se to radi u slavonskim selima. Cilj Panonisa je prenijeti seoske običaje u jednu proizvodnju tako da ljudi koji više nemaju uvjeta i mogućnosti imati domaću svinjokolju, da i dalje mogu uživati u proizvodima jednake kvalitete.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -