SLAVONSKI BROD - Svi koji su zadnjih tjedana prošli slavonskobrodskim Korzom svjedoci su da je dio ugostiteljskih objekata svoje terase od ostatka trga odijelilo svojevrsnim ogradama, dok su drugi postavili tende koje se spuštanjem bočnih stranica u trenu pretvaraju u zatvoreni prostor. Ne želimo ovim člankom ulaziti u estetski dio ovoga trenda, koji je uzgred budi rečeno u najmanju ruku dvojben, jer o tome valjda brigu vode oni koji vlasnicima omogućavaj ovakav čin.
Tema članka su epidemiološke mjere izazvane koronavirusom i 'šatori', običniji ili luksuzniji sasvim je svejedno. Za pretpostaviti je kako se dio vlasnika kafića, zbog činjenice da im je rad zabranjen nakon 22 sata, a da uz to unutar zatvorenog dijela prostora više ne mogu imati broj ljudi koji su imali prije epidemije, odlučio zatvoriti terase te na taj način dobiti barem dio gostiju natrag. No kako se s epidemiološke strane tretiraju te terase, koje se u trenu, spuštanjem stranica, pretvaraju u (polu)zatvorene prostore te kakve obveze vlasnici imaju kada je taj prostor u pitanju, provjerili smo u Županijskom stožeru Civilne zaštite Brodsko-posavske županije.
"Zatvorene, poluzatvorene ili otvorene vanjske terase kafića i drugih ugostiteljskih objekata tretiraju se jednako kao i zatvoreni odnosno unutarnji prostori ugostiteljskih objekata. Za sve njih (unutarnji prostori ugostiteljskih objekata i vanjske terase) vrijede ista pravila, a sve je opisano u važećim „Preporukama za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima" koje je izdao HZJZ. Znači i za vanjske terase ugostiteljskih objekata mora biti jasno na vidnom mjestu istaknuta obavijest o maksimalno dopuštenom broju gostiju, a maksimalni broj gostiju je onaj broj osoba koliko ih istovremeno može biti na način da po svakom gostu mora biti osigurano 4 m² korisne (neto) površine. Također, i za terase ugostiteljskih objekata, uz maksimalni broj gostiju, ugostitelji su dužni osigurati i provoditi i druge epidemiološke mjere opisane u Preporukama HZJZ-a (razmaci između stolova, radno vrijeme, eventualno COVID redari ovisno o broju gostiju, maske za zaposlenike, dezinficijens i dr.).", za SBplus odgovorio je načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.
S obzirom na iznimno lošu epidemiološku situaciju na području Brodsko-posavske županije, ali i jer je nadzorom utvrđeno kako se značajan broj nadziranih ugostiteljskih objekata ne pridržava dijela epidemioloških mjera, a ponekad i radnog vremena, iz Stožera su, još jedan puta, apelirali prema ugostiteljima i njihovim posjetiteljima da poštuju i provode sve važeće preporuke, jer jedino tako mogu doprinijeti smanjenju širenja virusa.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -