5717
Prikaza
0
Komentara
SIBINJ - Vozila se od danas poslijepodne kroz Sibinj jedva probijaju. Veliku gužvu izazvala je peta po redu sibinjska Čobanijada - još jedna u nizu zabavnih manifestacija iz programa Ljeto u Sibinju. No, gužve nikomu nisu stvorile nervozu jer gladnih i žednih nije bilo.
Domaćinska ekipa, Lovačko društvo „Šljuka“ Sibinj, skuhala je gotovo 600 litara prvoklasnog čobanca zbog kojeg se stajalo u dugačkom redu, ali i donosilo posudice „za ponijeti kući“.
- Povratna informacija je da je naš čobanac odličan. Svi su zadovoljni, manifestacija je uspješna. I mi se rado odazivamo drugim društvima na području županije, kuhamo i sudjelujemo. Ovoliki odaziv, stoga, nije slučajnost. Osim toga, imamo vrhunskog majstora-kuhara. - kazao je Zlatko Barić, predsjednik udruge „Šljuka“.
A taj majstor nam je danas otkrio i tajnu svog izvrsnog čobanca.
- Umorili smo se, počeli smo iza podneva. Nije lako skuhati šesto litara čobanca. Potrebno je puno živaca, igranja, kušanja, znoja,... Tajna dobrog vrhunskog čobanca leži u divljači. To je divljač sa slavonskog sibinjskog područja. Najbolja i najkvalitetnija. - kazao je Mario Maruščak, lovac Lovne jedinice Šljuke.
U Sibinju se ove godine okupilo ukupno 29 ekipa s područja Brodsko-posavske županije. Rezultat je to (i) prijateljstava žitelja sa svim okolnim općinama koje jedna drugoj ovako uzvraćaju gostovanja.
- Rado posjećujemo ovakve manifestacije i odazivamo se pozivima. Prošle godine mi smo bili domaćini, imali smo 26 ekipa. Želimo uzvratiti svim udrugama koje su se nama odazvale. Došlo nas je 12, a kuhar je naš prijatelj iz Ruščice, Mijat Lucić. Kod nas je osvojio drugo mjesto pa se i večeras nadamo uspjehu. - kazao je lovnik Tomislav Lučić iz Lovne jedinice „Kuna“ Zbjeg.
Osim lovačkih udruga, u ovakvim manifestacijama rado sudjeluju i privatnici koji žele pripremiti dobru feštu za svoju ekipu.
- Ovdje smo na domaćem terenu, tako da tu uvijek kuhamo. Ekstra smo zadovoljni organizacijom. Nismo se došli natjecati, bitno nam je druženje, dobra zabava i hrana. Radim ovo za svoju ekipu. Svatko čobanac pravi na svoju ruku. Ja sam za klasični pristup, Fantovi me ne zanimaju. Stavljam sve standardno - povrće, začine, meso divljač, junetinu, svinjetinu,... Ni stari čobani nisu imali ekstra dodatke pa se i ja toga držim. - kazao je Ivan Mravinac iz ekipe „Auto-Mrav“.
- U Sibinj smo se vratili nakon godinu dana. Fišijadu smo propustili, ali smo išli na Odvoračke večeri u Grižiće. Organizacija je uvijek vrhunska. Pozivamo sve da sljedeći vikend dođu u Tomicu na našu čobanijadu koja će biti održana na igralištu. Prijave su već zaključene. Bit će 25 ekipa. Svira Tamburaški sastav „Sjaj“. Nadamo se lijepoj i velikoj fešti poput ove. - kazao je Ivan Brblić iz Tomice, predsjednik Udruge „Vranac“.
Osim čobanca, danas je zavladala pomama i za domaćim kolačima koje su spremile vrijedne ruke sibinjskih domaćica. Proširile su time ponudu i privukle dodatne goste i kupce. Sibinj se još jednom pokazao kao predvodnik kada su u pitanju općinske ljetne manifestacije na području Brodsko-posavske županije.
Najbolje čobance skuhali su redom i zaslužili sljedeća mjesta:
1. mjesto: Davor Olujić, Sibinj
2. mjesto: Josip Jurčić, Brodski Stupnik
3. mjesto: Mladen Stipetić, Brodski Stupnik