4928
Prikaza
0
Komentara
DONJI ANDRIJEVCI - U obitelji Antuna-Tunje Degmečića iz Donjih Andrijevaca tradicionalno se svake godine održava svinjokolja, pa je tako i ove godine napravljeno nekoliko šunki, kulenova, kobasica, kulenovih seka i drugih mesnih delicija namijenjenih potrošnji u vlastitom kućanstvu.
Nedavno je ministarstvo poljoprivrede objavilo upute kojih se kućanstva trebaju držati tijekom običaja 'svinjokolje' ili 'kolinja' prema kojima se životinje mora poštedjeti svake nepotrebne boli, nelagode ili patnje tijekom usmrćivanja. I bez ovih uputa u obitelji Degmečić su svjesni da se prema svinjama treba odnositi primjereno jer one pomažu u prehranjivanju obitelji, te da ih tijekom klanja treba osloboditi nepotrebne boli i patnje. U skladu s tim, svinje se brzo usmrćuju nakon omamljivanja.
S obzirom da je već par godina zatvorena Veterinarska stanica ''Argus'' u Donjim Andrijevcima, uzorak mesa za pregled na trihinelu morao se odnijeti u 15-ak kilometara udaljenu Veliku Kopanicu. Iako veterinarska ambulanta nije baš blizu, zdravlje je na prvome mjestu i ovaj pregled mesa na trihinelu je nezaobilazan tijekom svake svinjokolje.
Unatoč obilnoj ranojutarnjoj kiši, zbog koje je većina morala mijenjati potpuno mokru odjeću, u subotu 6. prosinca oko 17 sati obitelj Degmečić, uz pomoć rodbine i prijatelja, uspješno je privela ovogodišnju svinjokolju kraju, napunila svoju pivnicu mesom od ''gica'' i svu opremu očistila i spremila, kao da nije bilo svinjokolje.
Na zajedničkoj večeri, tijekom koje su konzumirani plodovi napornog rada od toga dana (kobasice, krvavice, čvarci, sarma...), razmijenjene su uspomene na neka prošla vremena. Govorilo se puno više o prošlosti, nego li o sadašnjosti, a budućnost je ionako neizvjesna, te sa puno sjedih u kosi i kojim kilogramom viška, prisjećalo se nekih bogatijih i sretnijih godina.
U dobrom društvu i s bogatom trpezom lakše se podnose problemi svakodnevice i zaboravljuju brige koje svatko od nas brine na svoj način.