1567
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Red sarme, red pečenja onda francuske salate, pa nebrojene vrste božićnih kolačića, pa tako danima zaredom pretjerivanje u jelu i piću, rezultira uglavnom neaktivnošću do ponovnog konzumiranja blagdanskih delicija. Čim Božić prođe, teku pripreme i nove količine hrane za doček Nove godine, najluđe noći kada se sve pojača cjelonoćnim tulumarenjem.
Rezultat svega sigurno smo barem koji put osjetili i požalili što ponekad nešto nismo preskočili. Danima nakon blagdana hodamo usporeno, pospani, blijedi u licu, s podočnjacima i s nedostatkom zraka…Teško se odreći navika, svima je jasno, šteta je propustiti sve fine klopice i nazdravljanje s obitelji, prijateljima, susjedima… ali kako izbjeći sve što slijedi uglavnom se i ne pitamo, nego trpimo dok se ne vratimo u ravnotežu. Neki doduše problem pokušavaju riješiti rasolom kiselog kupusa koji čisti organizam, većom količinom jabuka, naranči i drugog voća, laganim juhicama od povrća, biljnim čajevima… ili piju puno vode, iscijeđeni limun i đumbir, neki preporučuju mediteransku prehranu u kombinaciji s vježbom koja uključuje puno znojenja (i plaćanja u teretanama), no možemo si pomoći i drugačije. Mi vremešniji, koji smo popriličan broj desetljeća 'bančili' sve blagdane, znamo da je apsolutni spas za detoks - boravak u prirodi. Ona je sigurno 'prvak svijeta' u izbacivanju nakupljenih toksina.