/ 48
5039
Prikaza
4
Komentara
SLAVONSKI BROD - Glazba se s parkirališta pokraj brodskog nogometnog stadiona kraj Save i dalje čuje sve do korza. Uz Savu je, naime, danas prava zabava jer je u tijeku tradicionalna brodska Fišijada odnosno Otvoreno prvenstvo grada Slavonskog Broda u kuhanju fiša.
- Kuhamo danas fiš po vašim pravilima i trudimo se uklopiti. Recept vam ne damo jer ćete onda vi pobijediti, a ovako ćemo mi odnijeti pobjedu. U Slavonski Brod uvijek rado dođemo, bilo da se radi o izlaganju vojvođanskih proizvoda na Katarinskom sajmu ili znojenju nad kotlom na Fišijadi. - kazao je Davorin Majhenšek iz Vrtnika kod Fruške Gore, predstavnik Vojvođanskog klastera.
Osim vrsnih kuhara koji su se okupili uz rijeku, na istom je mjestu danas otvoren i „Savski sajam" na kojemu su se predstavili pivari s područja slavonske Posavine, članovi klastera „Slavonska košarica" te „Vojvođanski dućan". Za zabavni se program večeras brine Tamburaški sastav „Širok Šor", tako da su Brođani i brojni posjetitelji 'mastili brk' uz dobru glazbu.
- Za dobar je fiš potrebna dobra riba i paprika, ali i puno ljubavi. Imamo kotlić od petnaestak litara, kuhamo četiri sata. Bitan je temeljac od bijele ribice, to nam je poseban dodatak člana našeg tima, Johnnyja Lovrića. Fišijada je naše tradicionalno okupljanje i znak podrške gradu i organizaciji. Uz dobar fiš preferiramo domaće vino i pivo. - kazao je Brođanin Dario Sojčić.
U kuhanju fiša sudjelovale su i ekipe sastavljene od cijele uže i šire obitelji. Jedna od njih je brodska obitelj Balković.
- Ja sam ekspert za pohanog šarana, a zet je zadužen za fiš. Tu su još i moja supruga, kćer, sin i nećakinja. Uživamo u obiteljskom druženju i zdravom natjecateljskom duhu. - kazao nam je 'vođa' obitelji.
Brojni su fiš majstori škrto skrivali svoje recepte, ali neki su ipak podijelili barem bio tajne dobrog ribljeg jela.
- Naša tajna leži u kombinaciji različitih vrsta ribe, šarana, soma i štuke. Ostale tajne ne bih podijelio. Fišijade su tradicija koju treba čuvati. Članovi naše ekipe dolaze iz Oriovca, Kujnika, Radovanja te dijelom iz Zagreba. Ima nas petnaestak. - kazao je Oriovčanin Domagoj Caban.
Najljepši tim ovogodišnje brodske Fišijade svakako su supružnici Benić koji su zajedničkim snagama napravili toliko dobre šarane na rašljama da su svi nestali s vatre već oko 19 sati. Zadovoljni, uzbuđeni, sretni i ispunjeni, poručili su kako im ovo druženje svake godine puno znači.
- Ribu smo pripremili dan ranije i stavili šarane u marinadu u kojoj su prenoćili. Zato je naša riba tako sočna, meka i ukusna. Svake se godine s nama ovdje okupe naši susjedi iz ulice i obitelj. Tu zajedno jedemo, pijemo i uživamo, a mi smo domaćini. - kazao je simpatični bračni par koji čine Ivka i Stjepo Benić.
Službeni dio brodske Fišijade završio je proglašenjem pobjednika, a ove su godine titule najboljih fiš majstora odnijeli sljedeći natjecatelji:
Josip Kitanović iz Velike Kopanice pobjednik je ovogodišnje i brojnih prijašnjih Fišijada u Slavonskom Brodu. Osvojio je gotovo maksimalan broj bodova i ocijenjen je sa 74.9 pod brojem 31.
Sa 73.6 bodova ekipa broj 23 osvojila je drugo mjesto. Fiš je kuhao Kristijan Katošić iz Babine Grede, a ostalih petnaestero sumještana koji su mu bili u pratnji, kazao je, samo su jeli.
Treće je mjesto osvojio natjecatelj broj 30, Davor Tomić iz Osijeka, predsjednik Udruge Slavonski kotlić s visoka 72 boda.
Natjecateljima su dodijeljene diplome i pehari, pokloni Grada i Turističke zajednice, kao i novčane nagrade od petsto do 1500 kuna.
Fešta se nastavlja do dugo u noć. Još nije kasno pridružiti se okupljenom mnoštvu.
Zašto se iz godine u godinu uništava asfalt loženjem na njemu? Baš nema drugih, prigodnijih i adekvatnijih lokacija? Poloj je predaleko? Duspara svakim svojim potezom potvrđuje da mu uopće nije stalo do javne imovine. Ovako se ne ponaša ni prema... Prikaži sve tuđem. Prođite sutra i poslikajte uništeni asfalt.