POŽEGA - Tijekom vikenda koji je iza nas na području Požeštine zabilježena su četiri požara, koja su samo pukom srećom završila bez ljudskih žrtava.
Prvo je u subotu oko 17 sati u požeškoj Runjaninovoj ulici došlo do požara na tavanu kuće 62-godišnjaka. Još uvijek nije poznato na koji je način došlo do zapaljenja, pri čemu su izgorjeli papir i stari odbačeni namještaj. Samo sat i pol vremena kasnije vatrogasci su morali ponovno intervenirati. Ovaj puta je u Ulici J.J. Strossmayera, 41-godišnjak u pecalu zapalio veću količinu granja. Visoki plamen koji je nastao zahvatio je krovište susjedne kuće. Sutradan, u nedjelju, oko 17.35 sati u požeškoj Ulici Kralja Krešimira 25-godišnjak je ostavio uključeno kuhalo. Uslijed kvara došlo je do zapaljenja pri čemu su nagorjeli kuhinjski elementi. Gorjelo je i noćas oko jedan sat iza ponoći. Ovaj puta u Velikom Banovcu, gdje je 32-godišnjak, žar na kojem je dan ranije pekao roštilj, bacio u blizinu drva koja su bila složena uz štagalj. Žar je tijekom noći zapalio drva, a vatra se proširila na štagalj.
Sva četiri požara podsjećanje su na onu narodnu - 'vatra je dobar sluga, ali loš gospodar', te nas upozoravaju na nužan oprez. Sezona je čišćenja okućnica, ali i s ljepšim vremenom, roštiljanja, pa i tu valja biti posebno oprezan. Hrvatska vatrogasna zajednica svake godine upozorava kako je, uz ostalo, od velike važnosti održavati svoje okućnice čistima, ukloniti suho raslinje, građevinski otpad i slično, jer time smanjujemo mogućnost proširenja požara na objekte. Idući vikend je prvi svibnja dan kada se tradicionalno, ako vrijeme posluži, roštilja 'na svakom koraku' pa vatrogasci još jednom podsjećaju na važnost gašenja žara nakon što se završi s roštiljanjem, a sve kako bi se izbjegli požari i možebitne tragedije.
Vrlo važno da se ispravno brinete za svoj roštilj, a to uključuje i dovoljno vremena za hlađenje.
Evo načina na koje treba gasiti roštilj, jer je u ovom slučaju gašenje gotovo jednako važno kao i paljenje:
- nikad ne bacajte užareni ugljen u smeće. Ugljen može ostati topao i do 24 sata, a i najmanja iskra može uzrokovati požar,
- mnogi skidaju rešetku s roštilja kad završe. To nije apsolutno nužno, ali ako je skidate, pazite da je dobro očistite i, naravno, da se prethodno posve ohladila,
- kad ste završili s roštiljem, pustite ga da se malo ohladi, poprskajte vodom i zatvorite poklopac roštilja. Sljedeći put možete dodati svježi ugljen na ovaj stari i tako uštedjeti malo novca,
- dok roštiljate, neka vam pri ruci uvijek bude kanta vode. Za svaki slučaj. Nadamo se da je nećete upotrijebiti, ali bolje spriječiti nego liječiti. (izvor: jvp-dj)
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -