11576
Prikaza
5
Komentara
SLAVONSKI BROD - Slastičarnica Aroma 2024. godine slavi 101 godinu postojanja. U jednom stoljeću promijenila je slastičarsku sliku kako grada Požege tako i okolnih mjesta sve do Slavonskog Broda, Nove Gradiške,…
Osnivač slastičarnice Aroma, Nazif Aliti, rođen je u Dobri Dolu, selu u Sjevernoj Makedoniji. Pokrenuo je prvu slastičarsku radnju u Požegi davne 1923. godine koja je postala nezaobilazna adresa grada.
Razgovarali smo s vlasnikom Arome, Amirom Alitijem, koji je sa svojom obitelji došao živjeti i raditi u Slavonski Brod. Obitelj Aliti već ima dvije slastičarne u Požegi, a zatim su dugu tradiciju slastičarstva odlučili prenijeti i u Slavonski Brod.
- Moj pradjed je rodom iz Makedonije, a otamo se preselio u Maribor. U Mariboru mu se nije sviđao jezik, a zatim ga je prijatelj koji je služio vojsku pozvao da dođe živjeti u Požegu i tako je sve krenulo. Obiteljska tradicija započela je davne 1923. godine. Tada su se slastičari tog tipa zvali alvađeri. Oni koji su proizvodili alvu. Posao je zatim nastavio moj djed, pa otac, a zatim moja braća i ja. Moj otac je zapravo najviše proširio posao i podigao ga na jedan level rada koji i mi sada nastavljamo i unaprjeđujemo. - izjavio je Aliti.
- Dugo godina me fascinirao Slavonski Brod. Još kao dijete dolazio sam ovdje i igrao nogomet za Slavoniju, a uvijek sam ga gledao kao sportski grad. Onda su počeli i dolasci s prijateljima u noćni život čak i prije nego što sam služio vojsku u Hrvatskoj davne '95. Iako mi je Požega uvijek u srcu, otkad sam došao ovdje s obitelji, toliko mi je lijepo da imam osjećaj kao da sam oduvijek odavdje. Zadnjih godina mi se Brod posebno svidio zbog ulaganja u razvoj grada, a fascinira me i Korzo, jedan od rijetkih gradskih trgova u Hrvatskoj s predivnim pogledom na rijeku. - izjavio je Aliti. Upravo na korzu, na atraktivnoj lokaciji s predivnim pogledom na rijeku Savu, nalazi se njihova Aroma.
Aliti je s osmijehom na licu govorio o svom životu i radu u mjestu koje s ponosom naziva domom. Svakodnevne obaveze i izazovi postali su mu sastavni dio života, ali obitelj i posao su temelji na kojima gradi svoju budućnost. Posebno mu je važno vidjeti kako njegov sin napreduje, slijedeći korake u obrazovanju koje mu otvaraju nove mogućnosti.
- Lijepo mi je ovdje živjeti i raditi, a i ljudi su dobri. Meni je u životu najbitnija obitelj i posao. Moj sin je ovdje završio Ekonomsku školu, a ako bude htio nastavit će i dalje na fakultet. Obiteljsku tradiciju i posao svakako planira održavati i to ga izuzetno privlači, a naš obiteljski život to čini ispunjenim. - istaknuo je Aliti.
Aroma trenutno broji velik broj zaposlenih radnika, a među njima su i radnici iz Slavonskog Broda što ukazuje na važnost otvaranja radnih mjesta. Aroma trenutno ima dva prostora na Korzu, a vlasnik ističe kako mu je teško pronaći vrijedne radnike koji bi radili tako da je trenutno u funkciji samo jedna slastičarna.
Grad i njegova uprava ostavili su izuzetan dojam na njega. Slavonski Brod je još jednom pokazao svoju gostoljubivost i toplinu prema posjetiteljima, vrijednim radnicima i stanovnicima. Posebno je to istaknuo Aliti, koji nije skrivao svoje zadovoljstvo.
- Želim reći da sam osjetio poštovanje kad sam došao u Slavonski Brod. Gradska kuća i ljudi iz Županije su se s nama odnosili poštovanjem što mi je izrazito drago. - istaknuo je Aliti.
- Važno mi je očuvanje obiteljske tradicije i volim ovaj posao, a još mi je ljepše što će ga moj brat preuzeti. - izjavila je Samra.
Očuvanje obiteljske tradicije u poslovanju nije samo stvar ponosa, već i važan faktor u očuvanju kulturnog identiteta i naslijeđa. Slastičarnica Aroma, nakon 101 godine osnutka predstavlja savršen primjer kako trud i predanost mogu održati obiteljsku tradiciju živom i uspješnom kroz više generacija. Iako su izazovi brojni, obitelj Aliti je uspjela ne samo očuvati, nego i unaprijediti posao, prilagođavajući se promjenama u tržištu i društvu.
Male kuglice a za djecu postoje djecje kuglice još manje ali ne puno jeftinije...Kolači preslatki. Nema ništa dijetalno, nemasno. Tamo mi je iskreno samo ambijent dobar zbog lijepog uredjenja i pogleda na savu. Radije ću Ledo a gdje mi daju... Prikaži sve premalu kuglicu tu vise ne dolazim.
Hm..za tih 101 godinu nisu naučili se nasmiješiti gostu. Samo smrknuta lica konobara i ledena neljubaznost. Osim toga, odnose čaše sa stola a da ne provjere je li gost popio piće. Sladoled stavljaju u premale zdjelice. Nas četvoro naručuje sladoled,... Prikaži sve a konobar nakon svake narudžbe ponavlja ''dalje''... ''dalje'' kao robot, a mi kao da smo čobani. Sladoled umjetan, ocjena 2/5. Amateri čisti...