SLAVONSKI BROD - Premda je smješten na najatraktivnijoj gradskoj lokaciji, Korzu, u kafiću smo zatekli nekoliko gosti na jutarnjoj kavi. Polukat i kat uskog i visokog prostora, što kafićima u ovim najstarijim slavonskobrodskim zgradama daje neki poseban „old school“ štih, bili su prazni. Bio je ipak radni dan.
- Siječanj je u kafićima uvijek nešto „slabiji“, pogotovo što dolazi nakon mjeseca koji je sasvim suprotno. Ali sad lagano kreću pripreme za Valentinovo pa će gosti biti više - objasnio nam je David Mirosavljević, koji je kao iskusni konobar prisutne posluživao „jednom rukom“. Pomoć mu definitivno nije bila potrebna, ali, sudeći po brojnim oglasima na samim ugostiteljskim objektima te mrežnim stranicama kojima se traže konobari, posla u ovoj struci itekako ima.
- Najviše je ljudi kad je lijepo vrijeme i vikendom. Tada nas radi više, pogotovo preko ljeta kad su na raspolaganju i studenti. Ovaj kafić „pokrivaju“ tri do četiri konobara i zasad nemamo problema u njihovu pronalasku - kazao je.
I dok je ovih dana jedna od tema bilo oporezivanje napojnica, nas je zanimalo kakav se uopće iznos u Slavonskom Brodu na mjesečnoj razini krije iza gostova „U redu je.“
- Sada gosti zaokružuju na pola eura ili euro, ovisno o cijeni pića. Jedna vrsta kave je npr. 1,40 eura pa će ostaviti 10 centi. Napojnica za jedno piće u „običnom“ danu kreće se od 10 do 20 centi. Meni je bakšiš, kad se preračuna u kune, ostao manje-više jednak. Vikendom su „opušteniji“, pa ostave pola eura, jedan euro i više. Dnevno se na napojnicima dobije, u prosjeku, 100 do 150 kuna, što znači da konobar u kafiću na Korzu mjesečno „u džep“ stavi dodatnih 1500 do 2000 kuna. Tu ulogu igraju konobarovo iskustvo, položaj, a poznato je i da kolegice uvijek dobiju malo više - izračunao je, dodavši da prosječna „regularna“ neto plaća za jednog takvog radnika iznosi oko 700 eura (5200 kuna).
Tako stvari stoje „u ravnici“, ali David je kao pripadnik jedne od najtraženijih profesija u Hrvatskoj upoznao i onu drugu, mnogi će reći „najljepšu“ stranu konobarskog posla, barem kad je riječ o zaradi - sezonski rad na Jadanu.
- To je neusporedivo. Ondje je dnevna napojnica u prosjeku 400 kuna, a zna biti i dana kad dobiješ tisuću kuna. Ako tome dodamo da se na sezoni radi svaki dan, konačna konobarova zarada od bakšiša je četiri i pet puta veća nego u Slavonskom Brodu.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -