11091
Prikaza
6
Komentara
SLAVONSKI BROD - Mirisne, slasne, raznovrsne - jednom riječju neodoljive - palačinke odnedavna Brođani, i oni koji svrate u ovaj grad, mogu isprobati u novoj palačinkarnici "Creps" na Trgu Stjepana Miletića (okrenuta prema kazališnoj dvorani), koja, iako malo skrovita od pogleda, privlači sve više posjetitelja.
Mladi vlasnik i majstor palačinki, kuhar Ivan Ostopanj, zadovoljan je zbog te činjenice, premda je bivša brodska palačinkarnica njegove kolegice Maje relativno brzo završila svoj vijek.
Vole li Brođani domišljate slastice pokazat će vrijeme no mlade studentice, Vlatka, Ana, Ena i Iva ih obožavaju i odabrale su svaka svoju omiljenu. Na tanjurima su zamirisale palačinka s bananom, čokoladom i keksom; ona s jagodama, bananom, šlagom i čokoladnim preljevom, a zagolicala im je znatiželju i palačinka s čokoladom, keksom, pudingom od vanilije i preljevom od šumskog voća.
To im je, kažu kroz smijeh, večera, a inače vole palačinke pa i same ih znaju pripremiti. "No, ove Ivanove su posebno privlačne, i odlična je usluga" vele mlade brucošice FER-a, psihologije, sestrinstva i biologije. Premda ih u Zagrebu i Puli sada očekuje ponuda svega i svačega, iskreno pohvaljuju "pecmajstora", a na probu palačinki će zasigurno dovoditi i svoje prijatelje i goste.
Takve izjave ohrabruju mladog kuhara koji je, nakon četiri godine rada u planinskom austrijskom hotelu s četiri zvjezdice, cijele godine popunjenog gostima, došao na ideju da otvori palačinkarnicu u Brodu. "Obilazio sam takva mjesta i u našem susjedstvu, u Novom Sadu i Beogradu i odlučio sam isprobati isto u Brodu pa što bude bude. Cilj mi je bio vratiti se kući i otvoriti nešto svoje, početi živjeti normalnim životom.", kaže.
Na to ga je "natjerala" činjenica da četiri godine nije znao što je blagdan. Radio je za svaki Uskrs, Božić, Novu godinu. A recept nije onaj starinski, mamin, nego iz jedne austrijske tvrtke s kojom je, veli, sklopio dogovor."To su gotove smjese koje rade isključivo za mene po mjeri koju sam im dao, točan postotak mlijeka, brašna, jaja, u što se dodaje samo voda i tijesto je pripremljeno. Ja sam doduše istraživao duže dok nisam otkrio recepturu koja je samo moja. Naravno tijesto mora odležati i što duže leži to je bolje" kaže majstor.
A na pečenu palačinku stavlja razna punjenja pa tako do sada u ponudi broji deset slatkih varijanti, pet slanih, osam vafli i knedle, a namjerava uvesti štrudlu s jabukama i umakom od vanile.
"Ljudi dolaze ako čuju od nekoga, a komentari su više nego pozitivni jer je i cijena prilagođena našim džepovima (od 8-19 kuna)", dodaje Ivan. "Želim da moje slastice budu pristupačne svima. A one mogu biti kompletan obrok poput austrijske knedle punjene pekmezom od šljiva i umakom od vanilije te tradicionalno austrijski posute makom ili cimetom i šećerom. Prava je to gastro "bomba" veli mladi kuhar, koji se vratio u svoj grad među svoje ljude. Sada radi od 16.30 do 24 sata, a uskoro će krenuti s radom od 10 do 14 pa opet poslijepodne.
Zbog njegove hrabrosti i povratka u rodni grad iz kojega svakodnevno ljudi odlaze u potrazi za boljim životom, ako ni zbog čega drugog i zbog toga, Ivan zaslužuje podršku, no neodoljivi miris palačinki nikoga ne ostavlja ravnodušnim.orsag - nisi me shvatio. Želim mu svu sreću, treba probati. Bolje to nego sjediti skrštenih ruku. Znam da na mene ne računa, ali ti moderni na koje računa su doista malobrojni u Brodu, posebno oni koji ne očekuju financiranje... Prikaži sve od ovakvih kao ja :(