/ 24
6800
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Slavonskobrodsko Poduzeće za proizvodnju torti, kolača i slastica „Od dide i babe", čiji su vlasnici Anita i Mario Brajković, originalnim recepturama baka i djedova njeguju tradiciju slavonskih slastica nastojeći pronaći svoje mjesto pod suncem u oštroj konkurenciji ponude i potražnje kolača. No, voljeli bi kada bi se u narodu probili i nešto moderniji načini ukrašavanja slastica od onog uobičajenog samo šlagom.
- Nažalost, ljudi su kod nas i dalje dosta skeptični što se tiče suvremenih tehnika ukrašavanja torti.Osim toga ne vole previše eksperimentirati, nego se nekako uvijek oslanjaju na provjerenu 'mađaricu'. - kazala je Anita Brajković koja je nakon završenog treninga s beogradskim masterchefom Nenadom Danilovićem usavršila novi pristup dekoracije slastica, gdje se danas njeguje minimalizam i ukrasi iz prirode. Stoga Anita poseban naglasak daje u izradi glazura kao što su ogledalo preljevi, pliš i karamel, ali i ganache glazura, čime se još uvijek u Slavonskom Brodu nitko osim nje ne bavi.
Nedavno su počeli koristiti i neobične stalke za torte pa je jednom paru za svatovsku tortu iskoristila otkačeni stalak s perjem. Također, trudi se samostalno pripremati što više može i ne oslanjati se na gotove proizvode poput profiterola za 'princez krofne'.
- Trudimo se sve kolače pripremati što više možemo na prirodnoj bazi. Dakle, sve što koristimo u proizvodnji naših kolača, nabavljamo od hrvatskih OPG-ovaca, primjerice jaja, lješnjake, sezonsko voće i slično, a polugotove i gotove proizvode kao što su margarin, puding, gustin, tamna čokolada za kuhanje i smjesa za šlag, također kupujemo od hrvatskih tvrtki. - istaknula je Anita.
Osim pripreme standardnih slavonskih kolača, kao što su čupavci, naranča-šnite, boem, bijela pita i neizostavna mađarica, kroz razgovor sam s Anitom saznala kako proizvodi i makrone, doduše isključivo po narudžbi, ali potpuno domaće i bez umjetnih bojila.
- Sama meljem brašno od badema koje potom i sušim. Pravim ih bez umjetnih bojila pa svi ispadnu blijedo-smeđi, a jedino u fil stavim naranču, tamnu čokoladu ili tko što već želi u svojoj narudžbi. - rekla je Anita napomenuvši kako joj ponekad od tri ture tek jedna uspije.
Početkom rujna će ih ponovno posjetiti masterchef Danilović koji će im održati trening kako bi usavršili nove tehnike i postali prepoznatljivi na poprilično zahtjevnom slavonskobrodskom tržištu.
Nakon početničkih poteškoća, možemo reći kako im se hrabrost itekako isplatila. Želeći spojiti tradiciju i moderan način dekoracije od male trgovine kolača, torti i slastica „Od dide i babe" učinili su ugodno mjesto na koje rado navraćaju mnogi Brođani. Njihov su brend prepoznale i mnoge poznate osobe kao što su Kićo Slabinac, Maja Šuput i Robert Kurbaša, a njihovi kolači nerijetko putuju sve do Njemačke, Švedske, Norveške, Južne Afrike pa čak i do Sjedinjenih Američkih Država.