SLAVONSKI BROD - Nakon četiri dana sajmovanja u brodskoj sportskoj dvorani Vijuš i na vanjskom prostoru završen je 19. Katarinski sajam - sajam obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, piše Glas Slavonije.
"Slavonija ima puno toga za ponuditi, samo treba na tome više raditi”
Zanimljiv gospodarstveni događaj proteklih je dana privukao tisuće posjetitelja iz bliže i šire okolice, koji su na štandovima 230 izlagača mogli naći široku ponudu odjeće, obuće, dječjih igračaka, ukrasa, cvijeća, nakita, raznih uređaja... kao i voća i prerađevina, domaćeg piva, kolača, meda.
Ponudu na brodskom Katarincu pohvalio je i predsjednik Ivo Josipović, koji je u subotu posjetio sajam. "Vidim dosta onih koji su neovisno o potporama - vlastitim sredstvima, znanjem i optimizmom, napravili OPG-ove i uspješni su”, kazao je.
Čest sudionik sajma je i Franjo Lekhi iz Gata. Duže od dva desetljeća bavi se ekološkom proizvodnjom kozjeg sira i ne žali se: "Ljudi traže kozje mlijeko za zdravlje djece, kao i ostale proizvode, poput sira, a u ponudi su i sapuni od kozjeg mlijeka i loja – izvrsni za suhu kožu”.
Uz puno tamburaške i zabavne glazbe, dobrih vibracija, hit ovogodišnjeg Katarinca bio je Gastro show, na kojemu je umijeće pripremanja i serviranja hladne plate, čobanca i slastica predstavilo osam ekipa. Nadmetali su se profesionalni kuhari i amateri, a prosudbena komisija na čelu s poznatim majstorom kuhinje Stephanom Maccijem imala je ugodan zadatak sve kušati i ocijeniti.
Za čaroliju hladne plate, u kojoj se našao kulen, slanina, kobasica, švargl..., nagrađen je Tihomir Krijan, šef kuhinje brodskog hotela Art, a svih kušača najviše se dojmila njegova pašteta od čvaraka, u koju se uz mljevene čvarke dodaje majoneza, senf, češnjak, kiseli krastavci i začini.
Prva nagrada u pripremanju čobanca pripala je Anđelku Lediću iz požeške ekipe Zlatni lug, koji tvrdi da je najvažniji sastojak - domaći proizvod: "Sve je domaće, meso, paprika, nema nikakvih dodataka ni praška...”.
A premda je slanina jedna od najomiljenijih namirnica gastromajstora Stephana, ne može, kaže, odoljeti ni kulenu, šunki i ostalim slavonskim delicijama. "Slavonija ima puno toga za ponuditi, samo treba na tome više raditi”, savjetuje kuharski znalac.
Dječji Katarinac i Ajziban
Održan je i Dječji Katarinski sajam, a posjetitelji su mogli pogledati izložbu nagrađenih fotografija "Šuma okom šumara” autora Gorana Dorića, poslušati tematske radionice kuhanja za djecu brodske udruge Moj Gastro, pogledati prezentaciju projekta "Budi majstor” i "Učimo da ne zaboravimo” - interaktivne radionice Sekcije tradicijskih i umjetničkih obrta Udruženja obrtnika s prikazom starih zanata i majstorskih vještina. Već tradicionalno, iz Zagreba je na sajam stigao "Katarinski ajziban” s ljubiteljima slavonskih specijaliteta, koje se moglo kušati i kupiti po promotivnim cijenama.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -