1680
Prikaza
0
Komentara
POŽEGA / VELIKA - Antonija Zelenika (53) već 11 godina ima plantažu šipka ekološkog uzgoja, a ima i ostalog mješovitog voća - šljive, aroniju, jabuke. Od vog ekološkog voća radi isključivo pekmeze, čajeve, sokove i prah.
- Već jedanaestu godinu uživam u svojim proizvodima, a imam i drobe kupce. Zadovoljna sam i stvarno volim ovaj posao. Bila sam u 40.-im godinama, djeca su već odrasla, a ja jako volim voće. Uz sve to naslijedila sam zemlju od roditelja i poželjela sam zasaditi voće jer ga cijela obitelj voli. Imam hektar i pol zemlje, a to je posao za cijelu godinu. Eventualno imam mjesec dana od Božića do prvog mjeseca kada dolazi vrijeme rezidbe i obrada oko njive. Nakon toga brzo dođe berba. Voće koje očistim spremam u duboko, a onda u jesen krećem s kuhanjem.- za SBplus kazala je OPG-ovka.
Jedan kao od najtežih proizvoda navela je upravo šipak, a otkrila nam je i zašto.
- Šipak je jedan od zdravijih voća, posebno u zimske dane. On ojačava imunitet, a ja od njega pravim pekmez, sok, juice i prah. Toliko sam u ovih 11 godina naučila o šipka da sam uspjela od njega 'iscijediti' pet proizvoda. Pekmezi koje radim nisu preslatki, jednom žlicom unosite čiste vitamine. - pojašnjava.
Kazala nam je i koliko ljudi u današnje vrijeme cijene domaće proizvode.
- Ljudi stvarno dosta cijene domaće proizvode posebno tijekom ove epidemije koronavirusa. Sve više ljudi uzimaju domaće proizvode, a posebno mi je žao što u zadnje vrijeme traže bolesni ljudi jer znaju da tu nema aditiva i umjetnih boja. U jednu ruku mi je drago što kupuju, ali mi nije drago što su bolesni. Uzimaju naravno i oni koji vole delicije, ali došlo je vrijeme kada se ekološka hrana traži isključivo zbog bolesti. Svi bi trebali poraditi na imunitetu. Koliko god pričaju o koroni, ja mislim da je prvo bitna hrana koju unosimo. Mislim da je domaća hrana i starim ljudima pokazala da donosi zdravlje, a ovo što se uvozi s aditivima - dovodi do velikih bolesti. Smatram da bi svatko trebao poraditi na tome da ima svoj vrt s voćem i povrćem. - govori nam.
Iako je u ovih 11 godina naučila puno toga, kako i sama kaže, još uvijek uči.
- Učim jako puno od doktora koji uzimaju moje proizvode. Primjerice, savjetovali su me da aroniju nudim hladno prešanu kako bi sačuvala C vitamin. Kada je u pitanju čaj od šipka i koprive, on je čisto željezo kojim pojačavamo krvnu sliku, a ona je najbitnija u čovjeku. Ako imaš slabu krv, sve opada. Puno učim o tome jer želim prenositi to ljudima kako bi znali upotrebljavati na pravi način ono što im prodam. Imam prah od šipka i košpica koji je izvan Hrvatske nenormalno traženo, a zdrav je za bubrežne kamence. U prirodi se krije zdravlje i mislim da ljudi upravo to trebaju i tražiti. - zaključila je.