NJEMAČKI znanstvenici, Carina Conzelmann, Tatjana Weil,Rüdiger Groß, Peggy Jungke, Bruno Frank, Maren Eggers, Janis A. Müller i Jan Münch, s Instituta za molekularnu virologiju i Sveučilišnog medicinskog centra u Ulmu, dovršili su istraživanje na temu koliko neki prirodni sastojci mogu utjecati na otpornost i širenje koronavirusa. Njihovi zaključci ovaj su mjesec objavljeni na portalu bioRxiv, a zbog sastojaka kojim se znanstvenici bore protiv virusa, mogli bi biti zanimljivi i žiteljima Brodsko-posavske županije kojima su neke od tih namirnica dobro poznate.
Respiratorni virusi kao što su virus gripe ili koronavirus predstavljaju značajnu globalnu prijetnju i veliki su socijalni, ekonomski i zdravstveni teret. Kod koronavirusa su dugi period inkubacije koji traje do 14 dana i visok rizik od transmisije prije pojavljivanja simptoma, doveli do širenja u razmjerima kakvim dosad nismo svjedočili.
Respiratorni virusi napadaju gornji dišni sustav, područje nosne i usne šupljine, gdje se šire, ali i prebacuju na novog 'domaćina'. Nova studija pokazuje i kako grgljanje vodice za ispiranje usta može smanjiti širenje virusa i potencijalnu infekciju.
Ipak, bolje je okrenuti se prirodi, a nekoliko eko-proizvoda također ima antivirusne tvari i/ili mogu pomoći pri poboljšanju situacije kod zaraze koja je već prisutna.
Aronija, biljka koju posljednjih godina rado uzgajaju i žitelji Brodsko-posavske županije, osim općepoznatih dobrobiti, prema najnovijim studijama, djeluje antivirusno. Tu je i zeleni čaj koji je također prikladan za grgljanje, a cijenom je pristupačan većini. Znanstvenici su provjerili kako ta dva proizvoda, uz sok od šipka, utječu na tri vrste virusa - virus gripe, koronavirus i adenovirus tipa pet.
- Otkrili smo da je virus gripe A visoko osjetljiv kod svih testiranih supstanci (zeleni čaj i biljni sokovi od aronije) te da kod njihove konzumacije dolazi do njegove inaktivacije (op.a. zaustavljanja djelovanja). Nešto manje je na njih reagirao SARS-CoV-2, ali sok aronije ipak ga je inaktivirao, dok je na zeleni čaj i sok od šipka koronavirus pokazao osjetljivost. Adenovirus tipa 5 bio je otporan na većinu proizvoda, ali virusne titre i kod njega je reducirao sok od aronije. - stoji u rezultatima istraživanja koje je u cijelosti moguće pročitati OVDJE na engleskom jeziku.
Pritom korištene metode pripreme uključivale su uranjanje tri grama lista zelenog čaja s 0.1 gramom askorbinske kiseline na četiri minute u 300 mililitara svježe prokuhane vode. Nakon ispijanja napitka, dakako, potrebno je sadržaj procijediti. Kada je riječ o aroniji i šipku, radilo se o stopostotnom bio-proizvodu (soku).
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -