VRPOLJE - Poljoprivredna zadruga Slavonski svinjogojac sa sjedištem u Vrpolju, koja postoji još od 2002. i bavi se uzgojem svinja, okupila je 40 uzgajatelja svinja i krenula u novi projekt brendiranja domaćeg mesa za koji vjeruju da će poboljšati stanje u svinjogojstvu, posebice plasmanu svježeg mesa u trgovačkim lancima i mesnicama, piše Glas Slavonije. Naime, osmislili su novi brend nadahnuta, ali i sugestivnog naziva "Mmmeso - Slavonsko meso iz inata", koji će uskoro biti dostupan potrošačima diljem Hrvatske. Najviše o ovome zna Dario Periškić, predsjednik proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogajac, koji najviše 'vuče' kako bi projekt bio proveden do kraja i donio dobrobit.
- Ovaj tjedan još dogovaramo s jednim trgovačkim lancem i jednim lancem mesnica i blizu smo konačnom dogovoru, još moramo poraditi na marketingu i svemu ostalom, ali za sada, dok ne bude sve utanačeno, ne mogu o imenima. Do Nove godine imat ćemo policu poslovnog partnera u trgovinama i mesnicama s našim proizvodima – kaže Dario Periškić i dodaje kako su u rujnu dobili novac od države prema programu koji su dostavili, na temelju čega su i dobili nepovratni novac. Utrošit će ga poglavito za organiziranje proizvodnje svojih članica za unaprijed poznatog kupca, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, uvođenje sustava sljedivosti te stvaranje dodane vrijednosti primarnom proizvodu kroz brendiranje svježeg mesa članova organizacije.
- Glavni nam je cilj promoviranje u trgovačkim lancima, brenda "Mmmeso", svježeg svinjskog mesa proizvedenog, uzgojenog i prerađenog u Hrvatskoj. Želimo postati brend koji će nositi oznaku "Meso hrvatskih farmi", da je meso bez GMO soje i pozicionirati se kao svonjogojci koji brinu o dobrobiti životinja. S današnjim danom imamo 40 svinjogojaca iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, a zanimaju se - i polako nam prilaze - i uzgajivači iz Požeško-slavonske i Bjelogorsko-bilogorske županije. Svi zajedno obrađujemo 3500 hektara, u stajama imamo 25.000 komada tovljenika, ali uz dobru organizaciju i iskorištenje potencijala i maksimalnu popunjenost kapaciteta, mogli bi godišnje isporučiti 30.000 svinja težine od po 120 kilograma – pojašnjava Dario Periškić.
Slavonski svinjogojac ima ambiciozne planove pa sada u vrijeme svinjokolja planiraju prodavati svinjske polutke od 40 do 45 kilograma dostavom na kućni prag, a planiraju uspostaviti i tješnju suradnju s istarskim i dalmatinskim pršutarima, kojima će isporučivati gotove butove spremne za obradu na njihov način.
- Zauzimamo se za pozicioniranje brenda "Mmmeso – Slavonsko meso iz inata" na tržištu kako bi ga učinili prepoznatljivim što će u konačnici i rezultirati rastom potražnje, a to će potaknuti i rast proizvodnje. Na ovaj način možemo utjecati na oživljavanje svinjogojstva koje je godinama bilo zapostavljano – zaključuje Dario Periškić.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -