Manifestacija 44. Ižimača u Beravcima i ove je godine okupila KUD-ove, mještane te posjetitelje kako bi zajedno očuvali običaj ižimanja jabuka - starinski način dobivanja mošta.
BERAVCI - U organizaciji KUD-a 'Ivan Goran Kovačić' je, kao i svake druge nedjelje u rujnu, uz podršku Ministarstva kulture i Općine Velika Kopanica održana 44. po redu Ižimača u Etno parku u Beravcima. Prva Ižimača održana je davne 1978., na imanju Ilije Eskeričića u Beravcima, na inicijativu Muzeja Brodskog Posavlja.
Luka Sudar / PlusPortal
Luka Sudar / PlusPortal
Luka Sudar / PlusPortal
- Čestitam na 44 godine manifestacije, zaista su ustrajni u tome i običaj promoviraju diljem Lijepe Naše. Običaj se odvijao u ovo vrijeme, kada su se iživale jabuke. Općina podržava sve manifestacije pa tako i ovu - a zapravo su društva nositelji manifestacija te im svima zahvaljujem. - rekao je
Ivan Meteš, načelnik Velike Kopanice.
Manifestacija je krenula svečanom povorkom od školskog dvorišta do Etno parka, a svake godine KUD ugosti desetak kulturno-umjetničkih društava - ove godine na manifestaciji ih sudjeluje 12.
Luka Sudar / PlusPortal
Jedna od gošći,
Iva Grigić, predsjednica KUD-a 'Vesela šokadija' iz Lapovaca kaže kako će na manifestaciji predstaviti plesove i glazbu svoga kraja s 13 plesača i oko sedam tamburaša -
jer, kako uz šalu kaže: 'Mi smo malo bogatiji KUD, pa imamo tamburaše.'.
Luka Sudar / PlusPortal
Luka Sudar / PlusPortal
Ana Šivić, tajnica KUD-a Sloga iz Sikirevaca govori kako ih je na nastup došlo dvadesetak.
- KUD je osnovan 1975. godine te ove godine obilježavamo pedeset godina. Naše društvo radi aktivno već pedeset godina, a imamo i dječju skupinu. nastupamo s ulaznom pjesmom 'Šil Dil Daj', a zatim šetanim kolom Ivo Mando, a nakon i plesanim kolom te bećarcem na kraju. - rekla je Šivić.
Luka Sudar / PlusPortal
Predsjednica KUD-a Ivan Goran Kovačić,
Terezija Antolović rekla je kako su sretni što su uz pomoć KUD-a, svih mještana Beravaca te udruga i ove godine održali Ižimaču
- Imamo oko 40 članova. Mlađi su većinom otišli - znate, za fakultetom. Jedna je u Austriji, druga u Americi. A danas će nastupati samo djeca. Predstavit će se uz beravačke igrice, nešto kola te uz Maricu s monologom, koja je voditeljica naše dramske sekcije. Imamo dramsku, dječju i pjevačku sekciju - objasnila je Antolović i mudro govori kako sve što je staro treba podržati i naučiti od starijih.
Luka Sudar / PlusPortal
- Sve beravačko nema koreografije - to je nešto predivno, članovi su tu da to očuvaju, pogotovo ižimaču. - rekla nam je Terezija, predsjednica KUD-a Ivan Goran Kovačić.
Luka Sudar / PlusPortal
Luka Sudar / PlusPortal
Jabukov mošt dobiven je pomoću drvene naprave zvane
ižimača, koju pokreću konji. Proces započinje tako da konji kruže i vuku težak kameni kotač ili 'točak' - koji se okreće po izdubljenim udubinama u hrastovom krugu te drobi jabuke. Nakon toga, usitnjeno voće prenosi se u prešu, gdje se cijedi kako bi se dobio svježi mošt. Kako kaže Antolović: 'Danas je mošt dobar i za piće, no ne smijete previše - zbog probavnih smetnji'.
Nekada su svježi mošt mještani i koristili za pečenje rakije, a i od jabuka su mještani proizvodili i jabučni ocat - poznatiji svima kao 'sirće'.
- Normalno, stari su to radili više nego mi danas, no i danas možemo pronaći pojedince koji to rade. Ižimača je običaj star preko sto godina. - objasnila je Antolović.
Luka Sudar / PlusPortal
Pogačice premazane mašću, zaštitni znak manifestacije, i ove su godine razveselile sve posjetitelje. Šokica
Mara Lolić, dugogodišnja članica KUD-a Ivan Goran Kovačić, s 28 godina iskustva, objasnila je kako oni pogačice zapravo pripremaju.
Luka Sudar / PlusPortal
- Pečemo ih uz našu ižimaču. Prvo se u mlaku vodu stavi germa, brašno i zamijesi se. Nakon se treba ostaviti da se podigne tijesto. Onda pravimo loptice i njih razvaljamo, a prije nego što se stave u peć, razrežemo dvije crte da bu narasle. Kada se ispeku, vadimo ih i režemo na komade. Nakon te komade 'lijepimo' u svinjskoj masti - ona je slađa, ukusnija. - objasnila nam je Lolić i dodala kako su za potrebe manifestacije napravili više od 200 pogača - a
sve će, prema riječima šokice Lolić, gosti sigurno pojesti.".
Luka Sudar / PlusPortal
U Beravcima kao da vrijeme stane za vrijeme Ižimače, a običaji progovore mudrostima onih nešto starijih. Zapravo, ižimača stvarno nije samo sjećanje - ona je živa priča jednog kraja, jedinstveno srce tradicije Beravaca koje i dalje kuca u ritmu - bilo tamburice ili tihog koraka konja oko hrastove ižimače