2436
Prikaza
0
Komentara
BERAVCI - Kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić u Beravcima je danas, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Općine Velika Kopanica, organiziralo tradicionalnu Ižimaču - i to 43. po redu. Svakog rujna, druge nedjelje u tom mjesecu, nakon povorke sudionika kroz selo i zajedničkog velikog kola u etno-parku, prikazuje se rad 'ižimače' i kuša mošt. Simbol Ižimače su i pogačice namazane mašću kojima su se i danas sladili svi posjetitelji u Beravcima.
- Hvala svim kulturno-umjetničkim društvima koja vrijedno rade i cijele se godine trude kako bismo prikazali i očuvali tradiciju i običaje našeg kraja. - kazao je načelnik Velike Kopanice, Ivan Meteš.
Prva Ižimača u Beravcima, na obiteljskom gospodarstvu Ilije Eskeričića, održana je na inicijativu Muzeja Brodskog posavlja prije 46 godina, točnije u rujnu 1978. godine. Riječ je o jedinstvenoj smotri starih narodnih običaja u Hrvatskoj na kojoj su se do sada predstavile mnogobrojne folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva.
Kako je vidljivo u našem videoprilogu, ižimanje je cijeđenje jabukovog mošta na drvenoj napravi 'ižimači' koju (p)okreću konji. 'Ižimača' ili 'moštara', sastoji se od dva dijela. Na otvorenom su dubljeni hrastovi valovi sastavljeni u krug. U valovima se okreće teški kameni kotač - 'točak' koji drobi voće, a pokreće ga par, u krug oko valova, tjeranih konja. Usitnjeno voće pokupi se i nosi u prešu, drugi dio ižimače, gdje se preša i cijedi - 'ižima' - mošt. Nekad su slatki mošt pili odmah ili su od njega pekli rakiju. Od divljih jabuka pravio se jabučni ocat ili 'sirće' odnosno pustilo se da mošt prokisne, a potom se kiselinu upotrebljavalo za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.
Nakon 'ižimanja' i kušanja ukusnog mošta, u Beravcima su danas uslijedili nastupi folklornih i pjevačkih skupina te izbor najljepših - cure, snaše i momka, kao i izbor najljepše uređenog prostora.
Trenutno nema komentara, napišite prvi komentar i pokrenite raspravu.