AP/SBplus
1092
Prikaza
3
Komentara
SLAVONSKI BROD - Danas je središtem Slavonskog Broda zamirisala pogača - jedan od simbola poznatog slavonskog gostoprimstva.
Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić održana je manifestacija - Pogača fest, posvećena šokačkoj pogači i važnim običajima koji se prenose generacijama. Organizator je ženska pjevačka skupina Vesele Šokice, koje ovim festivalom obilježavaju i svoj 'okrugli' 20. rođendan. Cilj manifestacije je podsjetiti Brođane na okuse i mirise djetinjstva te važnost očuvanja slavonske kulture.
- Koliko je velik Korzo, toliko je danas bilo i ljudi. Nisam očekivala ovakav odaziv – srce je stvarno puno! Idemo dalje i za Guinnessa. Sada šaljemo dokumentaciju u London i čekamo njihov odgovor, pa ćemo vidjeti kako će reagirati na našu pogaču. Nakon toga planiramo još veći izazov za sljedeću godinu. - rekla je Švaganović.
Gradonačelnik Mirko Duspara za PlusPortal je izjavio kako je iznimno zadovoljan cijelom manifestacijom i trudom organizatorica.
- Svi možemo biti zadovoljni. Vesele Šokice su za svoj rođendan odradile zaista vrhunski posao. Čestitam im na dvadeset godina postojanja i zahvaljujem na tome što čuvaju i promiču slavonsku masnu pogaču. Treba nastaviti njegovati slavonsku tradiciju jer je bogata, a upravo na ovakav način možemo očuvati naše običaje. - rekao je Duspara.
- Ovo je nešto posebno, nešto naše. Čuva se kultura i tradicija, ljudi uživaju, a u ovako brzim i promjenjivim vremenima ovo je doista prelijepo. Zahvaljujem se Veselim Šokicama i svim drugim KUD-ovima koji čuvaju našu baštinu. Ljudi su doveli i naše pse, hrvatske ovčare, koji su prekrasni. Slavonski Brod danas živi tradiciju - i za to imam samo riječi pohvale. - rekao je Marušić.
Dvadeset godina prošlo je kao dvadeset dana. Došle smo iz sela u Slavonski Brod, ovdje išle u školu, osnovale obitelji, otišle u mirovinu - i tako se počele sastajati. Cilj nam je očuvati ono izvorno iz naših sela, a svaka je iz drugog. - kaže Mirković.
Među dvadeset štandova našao se i onaj Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod, a učenica Matea Majić objasnila nam je što su pripremili.
- Sve što je na stolu ručno smo radili - sve je domaće. Šokačka pasta, pogača, sve smo sami pripremili, a sav profit ide za školu. - rekla je Matea i otkrila tajnu savršene slavonske pogače.
- Što se više ljubavi uloži u pogaču - to je bolja! - dodala je uz osmijeh.
Htjeli smo doznati više o povijesti slavonske pogače, pa smo o tome razgovarali s Tomislavom Jedinovićem iz KUD-a Zrinski Tordinci.
- Pogače su među najjednostavnijim stvarima koje su Slavonke pekle - od dizanog tijesta ili tijesta bez kvasca. Ako žena nije imala kruha, brzo bi zamijesila pogaču. Nisu se posebno ukrašavale - prave, šokačke pogače su jednostavne. U njima se uživalo, posebno dok su vruće, a ako se uz to doda i malo slanine, kobasice ili čvaraka - užitak je bio pravi! - objasnio je Jedinović.
Danas je Slavonski Brod doista pokazao da tradicija nije - i neće postati - prošlost. Ona živi u ljudima koji je s ljubavlju prenose dalje. Rođendanska, dvadesetmetarska pogača, ispečena srcem i s puno ljubavi, kako bi rekla učenica Obrtničko-tehničke škole, stigla je čak do Londona.