1935
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Učenici Srednje škole "Matija Antun Reljković" iz Slavonskog Broda sa 30. smotre učeničkih zadruga, koja je ove godine održana u Vinkovcima, vratili su se s osvojenim priznanjem za najproizvod.
Riječ je o eko nakitu koji su izradili članovi Ekološko vrtlarske sekcije, čiji je voditelj prof. Vehid Ibraković. Među radovima prijavljenim za natjecanje bilo je raznih unikatnih predmeta, od ukrasnih kutijica, ukrašenih bočica, lutkica te drugih zanimljivih predmeta. No nakit slavonskobrodskih učenika na kraju je osvojio priznanje za najproizvod.
"Ekološki nakit izrađuje se od drveta šljive, divlje jabuke, trešnje i kruške koje se premazuje lanenim uljem. U povezivanju komponenti se koristi svileni konopac, a veličinom odgovaraju ruci i vratu odrasle osobe. Prilikom prodaje pakira se u papirnate vrećice od starog papira.", napisao je prof. Ibraković, dodavši kako je u pozadini svega suradnja s braniteljskom zadrugom "Sjeme, Panj, Umjetnost, Život" zahvaljujući kojoj su učenici naučili izrađivati nakit.
"Nakit proizveden kroz kreativne radionice Ekološko vrtlarske sekcije (EkV) je unikatan, jer je svaki komad proizveden od različitih komponenti koje učenik slaže po vlastitom nahođenju. Nakit ima visoku uporabnu vrijednost jer je dugotrajan, ručno izrađen od otpadnih materijala iz prirode koji su neškodljivi za ljudsko zdravlje, što danas postaje imperativ u prehrani, odijevanju, ukrašavanju i drugim aspektima života suvremenog čovjeka.", dodao je u svom zapisu prof. Ibraković koji kod svojih učenika pokušava usaditi ljubav prema onome što rade.
I u tome uspjeva. Jer nisu uspješni samo u izrađivanju nakita. Na nedavno održanom agrosajmu posjetitelji su imali priliku vidjeti kako učenici, pod mentorstvom svoga profesora, s ljubavlju rade i stvaraju puno toga od sjemena do konačnog proizvoda.
- Od gotovih grmova lavande iz vrta radimo nove presadnice, a od te iste lavande radimo čaj, radimo mirisne vrećice, stavljamo ju u gotove kolačiće kojima daje poseban okus. Tu je i naš čaj od matičnjaka vrlo ugodna okusa slična limunu. Svašta radimo i naučimo u ovoj školi u kojoj se puno prostora posvećuje praktičnom radu, a tako, čini nam se, najviše naučimo - kazali su nam tada učenici ove škole, koja je stekla status škole mentora za Centre kompetentnosti u poljoprivredi.