PRILIČNO loša vijest stiže iz Državnog inspektorata. Naime, svježa jaja iz podnog uzgoja preventivno su povučena s polica Lidl trgovina zbog utvrđene salmonele na farmi.
Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju EU agencije za sigurnost hrane i utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.
Maloprodaja: Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., Ulica kneza Ljudevita Posavskog 53, Velika Gorica
Podrijetlo proizvoda: Republika Hrvatska
Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod.
Salmoneloza jest zarazna bolest podrijetlom iz hrane, uzrokovana bakterijom koja se zove Salmonella. Simptomi salmoneloze su proljev, vrućica i abdominalni grčevi, koji se pojavljuju 12-72 h od konzumacije zagađene hrane. Bolest obično traje 4-7 dana i kod većine oboljelih prolazi bez ikakve terapije. Međutim kod nekih pacijenata učestalost proljeva zahtjeva hospitalizaciju kako bi se spriječila dehidracija (gubitak tekućine). Kod težih oblika bolesti postoji mogućnost da salmonela iz crijeva uđe u krvotok i zarazi ostale organe i u tim slučajevima je indicirana primjena antibiotika. Teži oblici salmoneloze javljaju se kod starijih osoba, male djece i osoba oslabljenog imuniteta.
Salmonella je gram-negativna štapićasta bakterija, koja pripada porodici Enterobacteriaceae (enterobakterije – crijevne bakterije). Normalno živi u probavnom sustavu životinja i ljudi (zaraženih i kliconoša). Kod ljudi izazivaju bolest, pa kažemo da su patogene za čovjeka. Rod Salmonella sadrži preko 2,500 različitih salmonela. Kod nas su najčešće S. enteritidis i S. typhimurium. Više o salmoneli.
Do zaraze dolazi nakon konzumacije zagađene hrane. Najrizičnije namirnice su: sirova jaja, sirovo meso (naročito perad), kolači, sirovo mlijeko. Međutim rizična namirnica može biti bilo koja ukoliko se s njom rukovalo na nehigijenski način i/ili nije dobro toplinski obrađena. U SAD-u su zabilježeni slučajevi salmoneloza podrijetlom iz rajčica, dinja, manga, papaja, maslaca od kikirikija. Salmonela se uništava dobrom toplinskom obradom hrane.
Salmonella se prenosi prljavim rukama, dakle direktnim kontaktom s hranom. Iz tog razloga se zove „bolest prljavih ruku“. Iako je rizik prijenosa salmonela veći kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti ovu bakteriju na hranu ukoliko ne opere ruke prije rukovanja s hranom. (Kako pravilno oprati ruke)
- Dobrim pranjem ruku, obavezno nakon nužde, diranja sirovih namirnica
- Dobrom toplinskom obradom hrane
- Održavanjem higijene posuđa i pribora za rukovanje hranom
- Odvajanjem sirovu hranu od gotove
- Odvajanjem posuđa i opreme za rad sa sirovim i toplinski obrađenim namirnicama
- Hranu čuvati u hladnjaku, a što kraće na sobnoj temperaturi
Izvor: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/hrana-i-zdravlje/salmoneloza
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -