SLAVONSKI BROD - Ako ste kojim slučajem zadnjih dana kupovali duboko zamrznute pačje batke i zabatke, prije nego li ih upotrijebite dobro provjerite proizvođača.
Naime, kako je izvijestilo Ministarstvo poljoprivrede ovo meso, čiji je dobavljač Szentes Hungerit zrt., Mađarska (lot broj: 301100306), s rokom trajanja do 30. lipnja iduće godine, zaraženo je salmonelom, zbog čega se povlači iz prodaje. "Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.", izvijestili su.
Nažalost dolaskom ljetnih vrućina zaraze salmonelom su učestalije, čega smo bili svjedoci i u Slavonskom Brodu kada se prije nekoliko godina salmonelom na dva domjenka zarazilo više osoba, kao i skupine djece zaražene salmonelom iz sladoleda kupljenog kod putujućeg sladoledara. Činjenica je da od tada većeg broj zaraženih nismo imali. Čini se kako Brođani vode računa i pridržavaju se uputa koje nikada nije zgoreg ponoviti kako nam se 'prošlost' ne bi ponovila.
Salmonela, koja 'voli' ljeto i vrućinu, spada u bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom ali i slabije termički obrađenom hranom. Kako više temperature pogoduju razvoju bakterija želite li spriječiti zarazu salmonelom u tim danima hranu obvezno držite u hladnjacima.
"Izvori infekcije salmonelom su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja (od zaraženih ptica ili zbog kontaminacija tijekom obrade), ali i meso i mesni proizvodi.
Budući da su kliconoše i bolesnici važan izvor infekcije, ne bi smjeli rukovati hranom i trebaju se strogo pridržavati higijenskih mjera. Za razvoj bolesti kod zdravih ljudi potreban je unos velikog broja bakterija (105 – 108 mikroorganizama) kroz usta. Ljetne temperature pružaju pogodan medij za razmnožavanje bakterija, i to prvenstveno u nedovoljno termički obrađenim mliječnim proizvodima, kolačima, sladoledima itd.
Salmoneloze se klinički manifestiraju kao: gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom. Gastroenteritis je najčešća manifestacija infekcije uzrokovane salmonelom. Nakon unosa, tijekom 8 – 48 sati se pojave glavobolja, mučnina, proljevi, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu.", podsjećaju na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Pri tome je važno pridržavati se uputa o redovitom i temeljitom pranju ruku toplom vodom i tekućim sapunom, termički obrađivati hranu, temeljito prati voće i povrće, izbjegavati držanje hrane na sobnoj temperaturi i podgrijavanje hrane, ali i izbjegavati konzumiranje nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode.
Na starnicama Zavoda za javno zdravstvo objavili su i podatke iz kojih možete provjeriti pripremate li pravilno hranu kao i kojih je to pet 'ključeva' za sigurniju hranu.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -