1087
Prikaza
0
Komentara
DANAS nešto malo drugačije. Upoznat ćemo vas sa šipkom, plodom divlje ruže koja nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u prehrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su ovu biljku koristili za ozdravljenje, uključujući njezin plod, list i cvijet. Možda je njegova svrha u cilju ozdravljenja manje poznata, ali vjerujemo da je ona, što se prehrane tiče svakako prisutna u našoj tradiciji.
Iako je vjerojatno najpoznatiji pekmez od ovoga ploda, danas ćemo ga zaobići i u nastavku teksta upoznati vas s likerom od šipka. Za zdraviju verziju potrebni su vam samo šipak i rakija, a za onu malo manje zdraviju i šećer.
Prvi korak u pripremi ovoga pića je čišćenje samoga ploda. Nakon što ste to učinili, stavite ga u veću staklenu posudu i pospite ga šećerom. Sljedeći dan prelijte ga rakijom te ga tako ostavite dva mjeseca. Bitno je da staklenka bude na svijetlom mjestu, ali ne na Sunčevoj svjetlosti. Tijekom dva mjeseca, bitno ga je miješati jednom tjedno.
Recept izgleda ovako:
1 kg svježih, zrelih plodova šipka
1,5 l rakije (najbolje od jabuke ili šljive)
500 g šećera
Za dodatne okuse, možete ubaciti dva do tri klinčića, prutić cimeta i malo korice naranče ili limuna. Za zdraviju verziju izostavite šećer.
Također, najbolje bi bilo brati šipak što dalje od gradskih prometnica i nečistoća. Nadamo se da ćete isprobati ovaj ukusni liker i da će se pronaći na vašem blagdanskom stolu tijekom božićnih praznika.
Uzdravlje!