2930
Prikaza
0
Komentara
POŽEGA/SLAVONSKI BROD - Nakon dugih devet mjeseci zatvorenosti gosti od danas ponovo mogu u zatvoreni dio kafića, a ne samo na terase.
Podsjetimo, krajem studenoga prošle godine odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima osim ako imaju terase. Tada smo također obišli Požegu i razgovarali s ugostiteljima - onima koji su to htjeli - koji i nisu bili pretežito zadovoljni s poluotvaranjem, a sada je novom odlukom rad kafića unutra ponovo dozvoljen, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.
Između ostaloga, mjere se odnose na rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu pa, čak, i za šankom, a maske su i dalje obvezne pri ulasku u objekt i odlasku na toalet.
Veseli li to ugostitelje, kako im je bilo raditi i što misle o ovom otvaranju s obzirom da su još uvijek aktualne epidemiološke mjere - upitali smo upravo njih.
- Smatram da su ljudi donošenjem tih prijašnjih mjera, gdje je zabranjen rad unutra, totalno promijenili navike korištenja ugostiteljskih usluga i to je najveći problem. Ovo što je dano sada, da možemo raditi unutra je super, međutim ljudi su promijenili navike tako da uopće više ne ulaze u ugostiteljske objekte i još prije su stekli naviku da imaju 'coffe to go' pa uzmu kavu i nose je van - to je jedna stvar. Druga stvar je da su nakon popuštanja mjera ponovno prisutne nelogične stvari, a to je prije svega zabranjeno posluživanje gostiju za šankom ukoliko gost ne sijedi za njime. Još jedan od problema su radne snage koje neke kolege nemaju za rad unutra, a što se tiče samih uvjeta za rad unutra, vidjet ćemo što će biti. - za SBplus kazao je vlasnik jednog od požeških ugostiteljskih objekata Richard Adam Pavić.
Raspitali smo se i što radnici ugostiteljskih objekata misle o cijeloj ovoj situaciji.
- Stanje s ovim poluotvaranjem je bilo dobro jer je bilo ljeto, kako bi bilo da nisu sada otvorili unutrašnjost ja ne znam - dolazi hladnije vrijeme i to ne bi funkcioniralo. Bilo je naporno raditi zbog tih svih mjera - maski, dezinfekcija - ni sada to nije ništa bolje, ali što možemo. Nejasno je, prošle godine u ovo vrijeme su nas zatvarali, a sada nas otvaraju iako se povećava broj zaraženih. Koliko će ovo potrajati mi sami ne znamo. - za SBplus kazao je konobar Luka Parac.
I u Slavonskom Brodu najnovija odluka o mogućnosti korištenja i zatvorenog dijela kafića dočekana je s odobravanjem, mada dio ugostitelja drži kako uz postojeća ograničenja neće donijeti puno pomaka.
- Mi smo jedva dočekali ovu odluku, jer do sada smo bili kažnjeni smo samo mi ugostitelji. Mjere su bile skroz nelogične. Iscjepkali su nas na sve strane samo da ne bi došlo do nekih nereda. Jedina mogućnost je bila da otvore rad kafića i unutra. Mada ove nove mjere su iste kao i zadnji put. Nema logike da se želi smanjiti druženje. Jer, ako se ljudi ne nađu u kafiću oni idu na druženja po kućama. Tu se reda ne može uvesti. Mjere što se tiče nošenja maske su smiješne, ali ćemo ih poštovati. - kazao je Berislav Jozić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Slavonskom Brodu, dodajući kako je ovo ipak određeni pomak jer omogućava kakav takav rad. - Hoće li donijeti plus ili minus ostaje vidjeti - zaključio je Jozić, poručujući kako bi se konačno trebalo početi razmišljati o ukidanju svih mjera, i jednostavno se naučiti živjeti s koronom kao i sa gripom.
Upravo bi do toga vjerojatno i došlo kada bi procijepljenost građana bila i veća od dosadašnje, jer cjepivo je to koje 'garantira' slabije kliničke slike onima koji bi se zarazili. Dok se taj visoki stupanj procijepljenosti ne postigne, ostaje pitanje hoće li se mjere ponovno pojačati. Samim time ugostiteljima i njihovim radnicima, ostaje samo nagađati do kada će trajati ova odluka koja je jutros stupila na snagu.