4178
Prikaza
0
Komentara
POŽEGA - Treća faza popuštanja mjera počinje u ponedjeljak 11. svibnja 2020. godine. U ovoj fazi omogućit će se otvaranje kafića, barova i restorana, naravno uz posebne mjere opreza. Još uvijek nisu točno definirana pravila kojih će se ugostitelji morati pridržavati ako se odluče otvoriti objekt. Za sada se čini kako će rad biti moguć samo onim ugostiteljima koji imaju terasu.
Ova ideja izazvala je negodovanje brojnih ugostitelja. Oni koji imaju terasu manje površine, zbog razmaka između stolova odnosno gostiju, moći će dnevno uslužiti jako malo ljudi. S obzirom na navedeno, Ministarstvo još uvijek razmatra uvjete u kojima će se omogućiti rad ugostitelja. Ako se donese odluka o otvaranju terase i unutarnjeg dijela lokala, naravno uz posebne epidemiološke mjere, rad bi ugostiteljima tada bio isplativ.
To nije dovoljno niti za režije
Opcija posluživanja napitaka i hrane isključivo na terasama, za neke je ugostitelje potpuno neisplativa. Iako je do potencijalnog otvorenja ostalo još manje od tjedan dana, požeški ugostitelji još nisu odlučili hoće li uopće početi s radom.
- Meni je posluživanje gostiju samo na terasi potpuno neisplativo. Terasa nije velika, a vjerojatno će biti određen razmak od minimalno jednog i pol metra između stolova. Ne isplati mi se niti otvarati lokal. Istina, još se pregovara o točnim uvjetima koje ćemo morati ispoštovati. Ako bude odlučeno da će rad biti moguć samo na terasi, vjerojatno neću niti otvarati kafić. Druge kolege su istog mišljenja kao i ja, nikome se ne isplati trošiti struju, vodu i stvarati si druge troškove ako se oni ne mogu „pokriti" prometom. – izjavio je za SBplus Ivan Ivanković, vlasnik požeškog kafića Déjà-vu.
Iako je vlasnik spomenutog kafića u vrlo dobrom položaju po pitanju veličine terase, čak se i on premišlja hoće li u ponedjeljak otvoriti svoja vrata ili ne. Jedan od požeških ugostitelja izjasnio se kako će pričekati s otvaranjem barem još nekoliko tjedana. U cilju mu je vidjeti kako će napredovati druge kolege, kako će se nositi s propisanim mjerama te koliko će sam rad biti isplativ.
U Požegi postoje brojni kafići koji imaju malu terasu, ako se rad odobri samo na terasi, oni su automatski eliminirani iz posla. Gotovo sve djelatnosti bilježe gubitke, a posebice kafići i ugostiteljski objekti, čije je popuštanje u sklopu treće faze.
- Pitanje je što će na kraju biti odlučeno. Osobno, ne vjerujem da ću otvoriti lokal samo zbog posluživanja na terasi. Neke kolege nemaju terasu, neki imaju samo mali dio pješačke zone koji koriste kao terasu. Što će oni? Još uvijek čekamo mjere koje će biti donesene za ugostitelje. Izgleda da ništa nećemo znati do kraja ovog tjedna, kao što je bilo i za frizere s donošenjem finalnih mjera. – dodao je Ivanković.
Ugostiteljima ne preostaje ništa drugo nego čekati finalnu odluku o načinu rada. Period u kojemu im je bio zabranjen rad s gostima, neki su iskoristili za preuređenje prostora, a hoće li 11. svibnja novi zidovi i namještaj ugledati svjetlo dana i lica svojih gostiju još uvijek je neizvjesno.