7090
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Dok većina građana proteklih tjedana zbog opasnosti od koronavirusa sjedi u svojim domovima i razmišlja što bi sa sobom, možda vrijedi podsjetit kako, s relativno malo truda, a puno uživanja, mogu biti višestruko korisni. Tako, primjerice, vrijeme mogu provesti u šetnji prirodom te branju maslačka, ljekovite biljke koja, od davnina je poznato, ima velike blagotvorne učinke.
A da je upravo od početka travnja pa do svibnja idealno vrijeme za branje ove korisne biljke, zna već godinama gospođa Nevena S. koja koristi svaki njezin dio jer su baš svi dijelovi maslačka vrlo ljekoviti, što se može provjeriti i u izjavama liječnika te raznih stručnjaka.
„Berem ga po suhom i sunčanom vremenu, dalje od prometnica, ali sad kada nema prometa relativno je čist i u dvorištu. Nož zavučem pod korijen i izvučem cijelu biljku, a onda je kod kuće „rastranđiram" i na razne načine pripremam", kaže vremešna gospođa.
Često se koristi u kulinarstvu
Podsjeća kako je mlado lišće maslačka (prije cvatnje maslačka), poznato još i kao radič, itekako odlična, mada nekima previše gorka, salata koja je vitaminski bogatija od špinata i rajčice. Može se koristiti svjež za zeleni kašasti sok kao i za pripremu rižota, umaka ili tjestenina u kojima je zamjena za špinat.
Cvjetovi maslačka, pak, mogu se pohati ili dodavati salatama, dok se neotvorene pupoljke može konzervirati poput kapara. Najpoznatije nam je možda sušenje cvijeta maslačka za čaj, no od njega se pripravljaju i džemovi, a još neobičnije - vino i rakija.
Gospođa Nevena svake godine priprema i ulje od cvjetova maslačka, a koristi ga na razne načine. „U kuhinji ga koristim za salatu jer ima divan lagani miris i okus po maslačku ali jednako tako je koristan i u kupaonici, za cijelo tijelo. Masiranjem, dva do tri puta dnevno, ublažava bolove u mišićima, otekline i upale u zglobovima, a najčešće ga nanosim na kožu jer odlično hidratizira", kazala je, dodavši kako joj je poznato da se zbog protuupalnih svojstva ulje maslačka koristi za liječenje artritisa i gihta.
Savjetuje i o načinu pripreme ulja. „Ubrane cvjetove maslačka raširim na neki stolnjak da se prosuše i da iz njih izađu bubice. Poslije nekoliko sati ili jednog popodneva, nakon što provene, stavljam ga u čiste i suhe staklenke i na to nalijem maslinovo ulje. Cvjetove pritisnem plastičnom pregradicom kao zimnicu, zatvorim tegle i držim na suncu oko dva tjedna. Nakon toga kroz cjedilo u koje stavim i gazu, procijedim ulje i ulijem ga u čistu staklenu bocu", poučava Nevena.
Dobro bi bilo ulje potrošiti kroz devet mjeseci, čuvajući ga na suhom i hladnom mjestu a ako se primijeti u boci malo plijesni (jer nema nikakvih konzervansa) treba je ukloniti. U slučaju da se pojavi puno plijesni ili loš miris, to znači da se ulje pokvarilo i onda se, nažalost, mora baciti.
Maslačak u kućnoj ljekarni
U današnje vrijeme kada iznimno puno razmišljamo o zdravlju i kako ga sačuvati, nije naodmet reći kako je maslačak od davnina cijenjen u narodnoj medicini. List je primjerice provjeren diuretik pa se preporučuje kod infekcija mokraćnog sustava ili visokog krvnog tlaka. Također je koristan kod osjećaja nadutosti, kada čaj maslačka može pomoći.
Poznato je kako maslačak čisti jetru, pospješuje funkciju bubrega, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol, ima diuretska svojstva… što su prvi Arapi shvatili još u 11 stoljeću popularizirajući ga kao ljekovitu biljku dok su ga u 16. stoljeću i službeno proglasili diuretikom.
Korijen ove samonikle biljke je posebno koristan. Nakon vađenja treba ga očistiti i oprati pa sušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu, upućuje gospođa Nevena.
Čaj od korijena maslačka potiče stvaranje i lučenje žuči te popravlja apetit i olakšava želučane tegobe. Od prženog korijena može se pripremiti nadomjestak za kavu. Pomaže i kod tegoba poput alergije, blagi je laksativ za liječenje zatvora i probavnih smetnji, pretilosti, celulita, čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu… a navodno šest šalica čaja od korijena maslačka dnevno mogu izliječiti hepatitis u roku od dva tjedna. Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno, vlakno koje djeluje probiotički potičući rast „dobrih" bakterija u probavnom sustavu, ističu belgijski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Gut. Kao sirup se koristi protiv kašlja i općenito za jačanje organizma Pripravci od maslačka mogu smanjiti razinu šećera u krvi pa se preporučaju kao dodatak prehrani šećernim bolesnicima.
A neki znanstvenici čak tvrde da se korijenom maslačka može izliječiti i rak.
Zbog svih blagotvornih svojstava, maslačak se, uz koprivu, u narodu smatra biljkom koja pročišćuje krv.
Kod maslačka je korisna i stabljika i to za uklanjanje bradavica. Bijelom tekućinom, naime, koju ispušta biljka, samo se premaže bradavica, koja će nakon višekratnog ponavljanja postupka, nestati.
Ipak, pripravci maslačka nisu preporučljivi svim osobama, primjerice onima koje imaju žučne kamence, kod upala i karcinoma žučnog mjehura kao i karcinoma gušterače. Prema nekim savjetima, ne bi ih trebale uzimati ni trudnice, dojilje te osobe alergične na korove i trave, kao i osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.
Ako se odlučite prošetati i uzeti ovaj dar iz prirode, evo i nekoliko korisnih recepata.
Čaj od maslačka
1 do 2 čajne žličice narezane suhe biljke prelijemo 1/4 l hladne vode, ugrijemo i ostavimo neka kuha jednu minutu.
Nakon 10 minuta stajanja čaj ocijedimo.
Kava od korijenja maslačka
Iskopajte korijenje u proljeće, operite ga, razrežite i ispržite u pećnici. Sameljite ga u mlincu za kavu. Pripremajte ga samostalno poput kave ili kao dodatak jutarnjoj kavi.
Vino od maslačka - za jačanje organizma, poticanje metabolizma i čišćenje krvi
Recept: 10 šalica rascvjetanih glavica maslačka ubranih u podne po sunčanom i suhom vremenu stavite u veliki lonac pa promiješajte sa 1,5 kg šećera, koru 2 naranče i 2 limuna. U drugom loncu neka prokuha voda pa prelijte u lonac sa glavicama maslačka i stavite ih kuhati još sljedećih pola sata. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
Kad se ohladilo, procijedite kroz dvostruku gazu pa u dobivenu tekućinu dodajte iscijeđeni sok 2 naranče i 2 limuna. U pola šalice mlake vode razmutimo 1 vrećicu vinskog kvasca, kad se zapjeni dodamo smjesu ukuhanom soku od maslačka uz miješanje.
Po želji možete okus i miris oplemeniti dodavanjem 10 klinčića, cimeta, naribanog đumbira i slično. Pokrijte s krpom i ostavite na toplom mjestu da stoji na toplome kako bi počelo vrenje mošta.
Nakon 5 dana, kad je tekućina provrela, ponovo procijedimo kroz dvostruku gazu, pa napunimo staklene boce i dobro ih zatvorimo i spremimo na hladno i tamno mjesto. Nakon šest mjeseci stajanja možete početi piti svoje vino od maslačka. Vino je svijetlo žute boje, jako i veoma pjenušavo. Dobro je svakodnevno popiti po čašu ovog vina za jačanje organizma, poticanje metabolizma i čišćenje krvi.
Rakija od maslačka - pomoć probavi
Recept: U staklenku sa širokim grlom poslažite četiri šake svježeg korijena maslačka narezanog na ploške i zalijete s 1 l lozovače. Poklopite i ostavite stajati dva mjeseca na sjenovitom mjestu. Potom procijedite kroz dvostruku gazu. Pije se mala čašica prije večere, kao pomoć probavi.