5276
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Katarinski sajam, koji je jučer otvorio svoja vrata posjetiteljima, prilika je brojnim obrtnicima, vlasnicima Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i malim poduzetnicima, ne samo da prodaju svoje proizvode i prezentiraju nove, nego i da međusobno razmjene iskustva. Da je tomu tako najbolje svjedoče izlagači koji mu se godinama vraćaju. Među njima je i Danijel Sinković iz Bedekovčine, mladi vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koji se bavi uzgojem povrća, ali i proizvodnjom i prodajom bučinog ulja i proizvoda od bučinih sjemenki.
- U Slavonski Brod dolazim, evo, već petu godinu za redom. Mogao bih reći tradicionalno smo već tu i raduje nas što iz godine u godinu raste interes ljudi za bučino ulje i brašno, posebice onih koji se okreću tradicionalnoj prehrani. Naime, opće je poznato blagotvorno djelovanje ovog ulja na organizam, a kako se ljudi sve više interesiraju za to područje i educiraju tako raste i njihova potražnja. Uglavnom zadovoljni smo - priča Danijel, koji je na svom štandu izložio mini stroj na kojem zorno prikazuje kako od bučinih sjemenki dobiva brašno.
Uz to te tradicionalno bučino ulje posjetitelji mogu vidjeti, degustirati i kupiti i namaze od bučinih sjemenki s dodatkom češnjaka i bez dodatka, ali i same sjemenke: pržene, slane, neslane...O okusu i kvaliteti ne treba niti raspravljati, jer o njima svjedoče brojna priznanja i nagrade koje je ovaj OPG dobio za svoje proizvode.
- Bučino ulje radimo u tri postupka: hladno prešano, toplo prešano, čisto toplo prešano. Krenuli smo s proizvodnjom prije 12 godina i svake godine širimo svoje poslovanje. Tako sada imamo u planu investiranje u pogon za toplo prešanje, a obzirom da je riječ o velikoj investiciji kandidirali smo projekt prema jednoj od mjera za ruralni razvoj. Uglavnom, trudimo se, radimo i zadovoljni smo. Imamo 35 hektara zemlje s koje preradom dođemo do četiri pet tisuća litara ulja godišnje. Uglavnom sve prodamo s kućnog praga, nešto malo ide u male trgovine, znači sve završi na domaćem tržištu - naglašava Danijel, dodajući kako je toplo prešanje bez dodatka suncokretovog ulja najbliži onom tradicionalnom načinu kakvim su nekada do bučinog ulja dolazili naše bake i djedovi.
- U koštice se doda voda koja onda ispari i to je nekakav, možemo ga nazvati, postupak kuhanja kako se nekada radilo - pojašnjava Danijel, ističući kako je bučino ulje bilo popularno prije nekakvih 60-ak godina da bi 80.-tih godina prošlog stoljeća otišlo u zaborav. Nitko ga, kaže, nije proizvodio, a ni na tržištu nije bilo interesa za njim do zadnjih pet šest godina kada se to sve diglo na jedan poprilično visok nivo. - Ljudi su prepoznali zdravstvenu kvalitetu ulja i njegova okusa i svake godine sve više i više proizvedemo, a sve što izađe van bude i prodano - kaže ovaj vlasnik OPG-a, vjernog izlaganju na Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu, gdje će svoje proizvode, u petak i subotu ponuditi po nešto nižim, sajamskim cijenama.
Uz to što su zdravi njegovi proizvodi svojim okusom razbijaju predrasude kako zdrava hrana nije ukusna, s toga iskoristite priliku i za šetnje Katarinskim sajmom svratite i do ovog štanda u dvorani Vijuš, gdje se i ove godine organizira tradicionalno sajmovanje, po uzoru na one nekadašnje davne iz daleke 1769. godine kada je Brod, uz ovaj imao još tri velika sajma.