7983
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD - Kolinje, svinjokolja, klanje, krmina... Zovu ga različito, ali mu se u Slavoniji svi vesele i - unatoč brojim problemima, koji se proteklih godina javljaju - trude se održati ga. Upravo su ovi dani s kraja mjeseca studenoga i početka prosinca dani kada seoskim, pa i ponekim gradskim dvorištem, zamirišu obarine i zasjaje prvi čvarci.
- Nekada smo u dvorištu držali svoje svinje. Tada su svinjokolje počinjale ranije, u cik zore. Ložila se vatra pod kotlušama i u vanjskoj kuhinji, ganjale svinje po svinjcu, 'hvatala' krv za krvavice. A zadnjih godina, kako je uvedena obveza uslužnog klanja, sve je drugačije. No ipak ne odustajemo, jer svoje je svoje - govori Igor dok topi čvarke od dvije svinje koliko ih ove godine prerađuje u suhomesnate proizvode.
- Neće, činjenica, baš sve završiti u kobasicama, kulinovima, šunkama.. Nešto ćemo i spremiti u zamrzivač, ali puno manje - dodaje.
Cijela ova godina bila je u znaku provođenja propisanih mjera u borbi protiv širenja afričke kuge koja, istina, nije zabilježena kod nas, ali jeste u zemljama u okruženju pa se uoči kolinja krenulo s pojačanim mjerama u smislu obvezne kliničke analize životinja. Tu je i obvezni pregled mesa na trihinelu, za koje stručnjaci preporučuju uzimanje uzorka ošita s obje polovice svinja.
- Mi smo naše svinje uzeli od poznatog proizvođača i koristili smo uslužno klanje u za to ovlaštenoj mesnici, pa je i meso uredno pregledano. Nema straha, naravno ako se čovjek pridržava uputstava. I to je jedina briga. Sve ovo drugo, oko obrade i pripreme je uživanje. Nije to samo rad, nego i druženje, međusobno ispomaganje, jer danas susjed pomogne meni, sutra ja njemu. I u konačnici prenošenje tradicije na mlađe, da ne zaborave tko su i odakle su - govori Igor, koji je ove godine, uz dvije iskusne 'starije' ruke na svinjokolji, okupio mladu radnu snagu. Kako u dvorištu i oko pripreme mesa, tako i u kuhinji.
- Najljepše od svega je što sam ja sve učio od svoga oca, a moj sin od mene i danas sutra prenijet će to na svoje potomke - poručuje Igor, dodajući kako je osim prenošenja važnosti očuvanja tradicije, upravo kroz svinjokolju, važno buduće generacije podučiti poštivanju zakonskih odredbi, kako kroz obvezne preglede, tako i u smislu zbrinjavanja životinjskog otpada koji ostane nakon obrade mesa. Koristi su, dodaje uz smijeh dok kušamo još tople, hrskave čvarke, višestruke. A i prilika je za druženje bez mobitela. Ruke su zauzete, a jezici rade, dobacuju 'radnici' dok završavaju posljednje poslove na ovogodišnjoj svinjokolji. Do iduće, ovo što su ove godine priredili, izdržat će - poručuju. Samo još da izdrži i preživi Slavonija.
Di ste Šokci,sunce vam vaše bećarsko. Kako je stanje s svinjokoljama u Perkovci? U Perkovci ima rasni nerastova. https://youtu.be/8IB86caf3wA