2241
Prikaza
7
Komentara
SLAVONSKI BROD - Zatvoren je ovogodišnji Katarinski sajam. Ako je vjerovati organizatorima, bio je to opet sajam superlativa, sajam na kojemu su oboreni svi rekordi glede posjetitelja i izlagača.
To je jedna strana medalje. Bez ikakvih empirijskih podataka, jako subjektivno ocjenjeno, sajam je bio na razini dosadašnjih, a promet mu je vjerojatno ispod prošlogodišnjeg.
Stagnira li zanimanje za ovu, relativno dobro organiziranu manifestaciju, na dobroj lokaciji?
Pokušao sam u tri dana trajanja sajma pronaći tipičnog izlagača, nekoga tko je tipičan za sadašnju sliku slavonskog gospodarstva i vjeruje da će zanimanje kojim se sada bavi biti i zanimanje njegove djece u budućnosti.
I mislim, i nadam se, i vjerujem da sam pronašao ono što sam tražio. To je obitelj Boić iz Banovaca. Na štandu u SD Vijuš nudili su svoje sireve.
Nije to neka široka paleta sireva od koje ti se zavrti u glavi. Kod kuće u Banovcima imaju 30-tak krava …uglavnom Holštajner i Simentalki. Onako …zdrava mješavina. Pola-pola otprilike. Krave su cijelu godinu na pašnjacima …daju kvalitetno mlijeko i zbog gibanja i boravka na svježem zraku daju mlijeko izvrsne kvalitete.
Mljekara koja otkupljuje mlijeko ne pravi razliku između krava-strojeva, zatvorenih u štalama i boksovima i krava koje se hrane prirodnom hranom na prirodni način. Cijena mlijeka je ista. Istina …ni kupci njihovih proizvoda ne postavljaju to pitanje, pa je onda svejedno. Važno je da je bijelo, da je tekuće i da njegovo konzumiranje ne predstavlja preveliku stavku u budžetu.
Jednim dijelom mlijeka iz vlastite proizvodnje Boići se pokušavaju osamostaliti i izgraditi si zanimanje za budućnost. Sebi i svojoj djeci …naravno.
Za sada je sve to skromno, ali postavljeno na solidne temelje. Nekoliko vrsta masnih sireva, napravljenih na tradicionalni način, ali prilagođeno suvremenom ukusu. Izvrsni sirevi sa slatkom ili sa ljutom paprikom, lukom vlascom i sl. I sve to još jednom u dimljenoj verziji.
Kako rekoh Boići iz Banovaca su potomci stare šokačke obitelji. Oduvijek su živjeli na zemlji i od zemlje i žele to nastaviti i u budućnosti.
Svjesni su da su svjedoci jedne velike promjene u načinu privređivanja, svjesni su da ne mogu biti samo dio mase, svjesni su da puno stvari moraju učiti i naučiti.
Otvoreni su novim izazovima i uspješno se nose s njima. Ne žele biti anonimni dio prehrambene mašinerije i u njoj obavljati lohn-poslove, već žele u njega unijeti svoju kreativnost, znanje i tradiciju.
Isto tako svjesni su kapitala kojeg posjeduju. U prvom redu to su 35 krava i deset hektara zemlje. Imaju još zemlje pod zakupom tako da je to ukupno 70 hektara.
Iako su ih stalno učili kako krave trebaju biti u štali, jer onda daju najviše mlijeka, Boići to nisu nikada prihvatili kao imperativ. Zdrave krave mogu biti samo na livadi u slobodnoj paši. Njihove krave su veći dio godine na slobodnom. Možda daju manje mlijeka, ali mlijeko je sigurno zdravije.
I sad …šteta je takvo mlijeko prodavati po niskoj cijeni u mljekaru. Ali kuda s njim onda?
Od jednog dijela Barica Boić proizvodi sireve. Mogla bi i više, ali nema tržišta. Zbog toga je prezentacija na sajmovima od izuzetne važnosti. Najbliži je Katarinski sajam u Brodu.
Jer …treba uvjeriti kupce da su njihovi sirevi nešto posebno. Uspije li im to, mogu povećati proizvodnju sira, kao što mogu povećati i stado.
Mato Boić razmišlja korak dalje. Nabavio je četiri mlade krmače Crne slavonske svinje, a još četiri su planirane. Ova autohtona sorta gotovo je nestala, ali srećom je uvijek bilo ljudi koji su u nju vjerovali.
Ta vrsta svinja, živi cijelu godinu na slobodnom. Ruje, hrani se korijenjem, travom i žirom i najpogodnija je za izradu kulena. Pravilo jest …jedna odrasla Crna slavonska svinja daje dovoljno mesa za samo jedan kvalitetan kulen.
Za uzgoj svinja Boići kane uzeti u zakup 30 hektara šikare i šume. Na zemljištu kojega kane zakupiti, postoje još ostaci starog svinjara njihove familije, koji već je već više destljeća izvan upotrebe.
U radu na ovoj farmi budućnosti pomažu im i kćeri Marina i Matea. Matea je učenica brodske gimnazije, a Marina je profesorica povijesti i hrvatskog jezika bez zaposlenja u struci. Najstarija kći Katarina udana je u susjednom selu. U kući su još Matini roditelji Katarina i Stjepan.
Marina Boić je pripadnik mlade generacije koja čvrsto vjeruje da se na malom poljoprivrednom gospodarstvu može pristojno i dostojanstveno živjeti. Koristi se internetom i vidi i u njemu mogućnost za plasiranje proizvoda.
Prije svega proizvodi moraju biti prvorazredni. To garantiraju Boići na taj način da pozivaju mušterije u posjetu farmi kako bi se sami mogli uvjeriti u ekološki uzgoj.
Rekoh na početku …Boići trebaju Katarinski sajam, kao što Katarinski sajam treba Boiće i puno izlagača koji razmišljaju kao i oni. A mušterije mogu očekivati puno …garantirano kvalitetnih proizvoda s područja naše županije.
Sve je to ok @zloinaopako. Klaster je sigurno jedno od rješenja, ali najprije moraš upoznati ostale male proizvođače, prikupiti informacije. Pritom facebook može biti od koristi. U svakom slučaju nekih novaca za marketing nema, pa je svaka ideja dobrodošla. Naslovom... Prikaži sve sam htio reći da Boići koriste svaku raspoloživu mogućnost. Mislim da bi ovakve inicijative trebalo podržati. Rado jedem dobar sir (nažalost ne smijem puno) i htio bih poznavati proizvođača, jer želim biti siguran da je proizvod proizveden na tradicionalni način. A uvjeta za proizvodnju sireva u Slavoniji stvarno ne nedostaje. Bilo bi šteta da naše krave i naši seljaci postanu samo dio industrije mlijeka, a mi da budemo željni dobrog slavonskog sira.
Ja govorim o socijalnim mrežama pritom mislim na Facebook iz naslova, promocija svojih proizvoda na fejsu i nije nešto da se ide sam raditi ipak iza velikih i malih proizvođača postoje ljudi koji to skupo naplaćuju. Da bi dobro prodali... Prikaži sve proizvod bitan je marketing, ne može se kod kuće čekati mušterija. Zašto mali proizvođači sira ne naprave klaster, tako bi i kod nas zaživjela mreža prodaje sira.
@Emile...Kada bi si dao malo više truda i razgovarao sa onima o kojima pišeš sigurno bi ti članci bili kvalitetniji i istinitiji..ovako često objaviš samo jednu stranu priče..nevezano za ovaj članak Emile....razmislio prije nego postaviš komentar....kako nadobudni savjetuješ zlo i... Prikaži sve i naopako..dakle najviše se to može reći za tebe Emile..zato ne soli pamet drugima jer mnoge si povrijedio..što iz neinformiranosti što iz sitne zloće...
@zloinaopako već odavno u svijetu mnogi mali prizvođači kvalitetnih sireva, svoje sireve prodaju isključivo putem interneta i imaju svoje mreže i nije im potrebna vlastita web-stranica. Evo jedne od njih http://www.gourmondo.de/g/category/NN1C4000/Kaese.jsf?aid=SMG10&gclid=CNblmpi03KwCFcWGDgod3V0erA. Što ti smeta ako netko pokušava poći drugim putem... Prikaži svem i naći svoj put do potrošača. U ovom slučaju se izgrađuje više stvari zajedno, bez ičije pomoći i to bi trebalo podržati. Uostalom i ti putem interneta pokušavaš prodati pamet. Kada bi si dao malo više truda i razgovarao sa obitelji Boić sigurno bi malo više razmislio prije nego postaviš komentar.