SLAVONSKI BROD - Pripremati ili ne pripremati zimnicu? Iskustva su raznolika i obitelji su zbog sve manjih platežnih mogućnosti pribjegle zasebnim modelima. No, većina ne odustaje od ukuhavanja rajčice, pa su gajbe opet tražene a kilogram se u prosjeku na veliko nabavlja po cijeni od 2 kune. Domaći sirup od rajčice može se kupiti na brodskoj tržnici po 10 do 15 kuna za litru, ovisno koju količinu kupujete. Kilogram paprike za kiseljenje je prošle subote bio 4 kune, a paprika za ajvar je skuplja nekoliko kuna, no moguće ju je kupiti u Konzumu za 5,99 kuna. Da nema čuvenih proizvođača povrća iz Orubice brodska bi tržnica izgledala sasvim drugačije. Ovako su njihovi proizvodi najbrojniji, najbolje su kvalitete, pa su i najtraženiji.
Ajvar 25 kuna, turšija 2,5 litre 30 kuna, paprika s kupusom, velika boca 25 kuna, cikla malo pakiranje 10 kuna, a karfiol 15 kuna, feferonke male bočice 15 kuna.
Kupci su naučili gdje tko ima prodajno mjesto, a proizvođači su, osluškujući kupce, iz godine u godinu proširivali svoju ponudu. Marijana Štivičić, iz Orubice kaže: - Sigurno sedam do osam godina donosim na tržnicu uz svježe povrće gotovu zimicu i prodajem. Počeli smo s ajvarom, a lani sam ubacila i drugo povrće, papriku s kiselim kupusom, karfiol, turšiju, feferonke, ciklu i kuhani paradajz. Cijene nisu tako visoke, mnogima su pristupačne, jer netko nema i prostor gdje bi mogao pripremati zimnicu. Ajvar je 25 kuna, standardna cijena dvije-tri godine, turšija 2,5 litre košta po 30 kuna, paprika s kupusom, također velika boca je 25 kuna, cikla malo pakiranje 10 kuna, a karfiol 15 kuna, feferonke 15 kuna, male bočice. Novo je grah-ajvar i sve je traženiji pa ćemo ove godine "pojačati". Koštao je 25 kuna bočica, jer je grah skup. Zimnica je tražena, imam svoje mušterije i jako sam zadovoljna potražnjom. U vrijeme kiselog kupusa prodajem i tu zimnicu. To je naša pomoć zaposlenoj obitelji, rekla bih da žene u gradu treba razumjeti.
Nekada su sindikati pomagali pri kupnji zimnice, plaćala se obročno a sada su, očito je, na djelu kombinacije. Nešto se, poput rajčice, paprike, krastavaca i ajvara još uvijek priprema kod kuće, a nešto kupuje po trgovinskim lancima. Cijene te industrijske zimnice više su nego povoljne pa bočicu paprike i krastavaca možete tijekom cijele godine kupiti po 5 do 12 kuna, ajvara od 11 do 19 kuna... velika pakiranja imaju još pristupačnije cijene.
U brodsku ponudu je godinama uključena i Srednja škola Matije Antuna Reljkovića čiji ravnatelj Vlado Prskalo kaže: - Već 22 godine prozvodimo povrće za zimnicu, a posljednjih godina imamo i finalne proizvode. Tijekom ljeta ubiremo, skladištimo i prerađujemo rajčicu, papriku, kupinu, osiguravamo krumpir i luk za zimu. Svojevremeno smo na tržnici imali prodajni prostor, a sada kupci dolaze k nama, i do 9 ili 10 sati sve prodamo. Brođani su naučili da su naši proizvodi uzgojeni na zdrav način a cijena je uvijek 50 posto niža od one na tržnici. Kada obitelj uskladi potrebe, ponudu i mogućnosti, svatko može naći ono što voli i što jede, čak i po pristupačnoj cijeni.
Naša dva recepta
Povrće u soli (Jasna Medverec)
Pripremam peršunov list, list kopra i celera, te svježu papriku i sameljem, posebno svako povrće. Otprilike za svaku količinu pripremim 30 posto soli i pomiješam, te zatvorim u bočice. To je povrtni dodatak juhi, varivu, pečenju, a sve se dobro "drži" zbog dodane soli.
Grah ajvar (Marijana Štivičić)
Grah se skuha. Paradajz, crvena paprika i češnjak se pirjaju s narezanim peršinovim listom, te dodaju začini, pa se još pirja. To je super pikantna salata, koja se može poslužiti uz meso i ribu.
- Najnoviji
- Najstariji
-
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama plusportal.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona. -