896
Prikaza
0
Komentara
SLAVONSKI BROD - Na svetu Luciju u svojim domovima obično sijemo pšenicu kako bismo vidjeli hoće li godina koja je pred nama biti plodna. No, uz to, učenici slavonskobrodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu na taj su dan, slučajno ili baš prigodno, počeli i s novim eksperimentom. Odlučili su se okušati u uzgoju mikrozelenja (mikrogreens) koje su - simpatično - nazvali 'mikrićima'.
Želja je da u narednom polugodištu čitav školski paviljon bude prostor za uzgoj mikrića.
- Ideja je došla spontano u razgovoru s kolegom jer smo razmišljali kako uposliti naš pametni plastenik. Logično se nametnula ideja o mikrozelenju i odmah smo krenuli u akciju. To je kultura u kojoj berba bude vrlo brzo. Od sjetve do berbe došli smo u periodu od desetak dana. Dosta smo intenzivno pratili i bdjeli nad svim parametrima. No, gledano s ove perspektive, nije zahtjevno za uzgojiti. - kazala je profesorica Silvija Pandurić.
Poduzetni učenici u novoj kulturi već vide budućnost.
- Probala sam sve što su uzgojili i uistinu sam još uvijek fascinirana okusima koji se kriju u tim malim biljkama. U listu doslovce osjetite okus ploda rotkvice, a u smoothie-ju je suncokret dao dodatnu slatkoću. Znali smo da je plastenik nešto novo i drugačije. Kako je struja za njega nula kuna, a nama je informatika jedna od djelatnosti, uspjeli smo sve spojiti i ovi mikrići su uistinu veliko iznenađenje. Od sijanja do žetve prošlo je tek nešto više od tjedna. Djeca to vide u Masterchefu, oduševljeni su. Ovo je budućnost. Usto, mi radimo ono što je bitno - međupredmetno i među zanimanjima upoznajemo i zbližavamo djecu. - kazala je ravnateljica Škole Marija Tomić, naglasivši kako su u 'Poljoprivrednoj', kako Brođani od milja zovu tu srednju školu, čitav predbožićni tjedan posvetili djeci s posebnim potrebama i onima bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi u učenicima probudili empatiju koja se u današnje vrijeme često gubi zbog pogleda usmjerenih ka ekranima umjesto ka drugim ljudskim očima.
Mikrići su ove srednjoškolce uspjeli povezati u svakom mogućem pozitivnom smislu, a usto su jako zdravi i ukusni. Izvrstan spoj!