2176
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD - Ulaskom u trgovačke centre mislim da postajemo sve svjesniji činjenice kako gubimo prehrmbeni identitet, odnosno prehrambenu neovisnost i baš zbog toga trebamo učiniti sve na zadržavanju starih sorti i njihovu očuvanju, baš kao što čuvamo kulturnu baštinu i narodne nošnje - kazao je prof. Vehid Ibraković, danas u Srednjoj školi "Matija Antun Reljković" u kojoj je održan tradicionalni Agrosajam, dodavši kako mu se čini da su mladi ljudi spremni ulagati u zdravu prehranu i očuvanje starih sorti.
A upravo na tom putu s učenicima ove škole, koja je dobila status mentora za poljoprivredne centre izvrsnosti u zemlji, rade već dugi niz godina. Da su temelji izvrsni ponajviše svjedoče proizvodi koje ovi mladi ljudi stvaraju, ali i način na koji govore o svojoj školi i znanju koje ovdje stječu.
- Svima koji dvoje preporučujem da upišu ovu školu, jer se ovdje odlično vidi važnost prakse i značenje rada. Ovdje vozimo traktor, kupimo sjeno, uređujemo vrtove, pravimo čajeve, za vrijeme ljetne prakse prodajemo proizvode koje uzgojimo i napravimo, drugim riječima prođemo cjelokupan ciklus od njive do tržišta...Puno prakse, što je puno zanimljivije nego da samo sjedimo u klupama i učimo iz knjiga - kazala je Jelena Zmaić iz Starih Perkovaca, koja zajedno sa svojom školskom kolegicom Tenom Klaić, također iz Starih Perkovaca, pohađa smjer agroturističkog djelatnika.
Njih dvije, obučene u slavonsku nošnju, željele su, kažu, pokazati da uz očuvanje kulturnog bogatstva kraja iz kojeg dolaze i očuvanjem izvornih seoskih proizvoda Slavonija ima i može šta ponuditi tržištu.
- Zdravlje je u vrtu. Moj pristup je jednostavno minimalistički i to zato što svatko od nas treba početi uzgajati svoj vrt i svoju hranu zbog sebe, za sebe, za svoju obitelj, a onda ćemo se lako udružiti u zadruge, klastere, dionička društva... vidjeti što imamo i to ponuditi tržištu - kazao je prof. Ibraković, koji je danas održao i predavanje na temu Zdravlje vrta - terapija iz jedinstvenog aromatičnog vrta.
Riječ je o predavanjima, koja su u sklopu Agrosajma ove slavonskobrodske srednje škole bila, kako je istaknula ravnateljica Marija Tomić, namijenjena opegeovcima i malim poduzećima u kojima će sutra učenici ove škole nastaviti rad i primjenu svih znanja koja su stekli u školi. A ona nisu mala.
Vidjelo se to i danas u prezentaciji svega onoga što su radili i uzgojili zajedno sa svojim mentorima te u konačnici pretvorili u finalni proizvod. Tako su se tu našli keksi od lavande, čaj od matičnjaka, pivo od đumbira, ali i nešto sasvim novo.
Riječ je o bučinom ulju čija je proizvodnja rezultat pola milijuna kuna vrijednog projekta u sklopu kojeg je nabavljena potrebna oprema. - Nakon što smo na jednom hektaru zemlje posadili i u konačnici dobili 800 kilograma bundeve, slagali smo je u redove, kombajn ju je na kraju pokupio te se moglo krenuti u obradu zahvaljujući strojevima koje smo nabavili u sklopu projekta. Riječ je o stroju za proizvodnju ulja i perilici za pranje sjemeki bunedeve - pojasnio je kratko Marin Biondić iz Garčina, također polaznik Agroturističkog smjera Srednje škole "Matija Antun Reljković", dodajući kako je prezadovoljan svime što je naučio u ovoj školi.
Moji se bave poljoprivredom. Imamo oko 80 hektara zemlje i nešto stoke, a ja planiram ostati na zemlji i baviti se poljoprivredom uz primjenu svih ovih znanja koja sam stekao ovdje u školi, gdje sam mogao vidjeti prikaz cjelokupnog procesa od njive do stola - kazao je Marin, ostavljajući nadu da - dok je ovakvih škola i mladih ljudi - nade za spas Slavonije i njenu bolju budućnost ipak ima.