/ 19
2733
Prikaza
1
Komentar
SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA - Sačuvati od zaborava ono što je naše i čime se ponosimo, stvoriti originalan turistički brend i promovirati sve bogatstvo novogradiškog kraja, bila je namjera organizatora od prvog dana pokretanja jedinstvene novogradiške gastro-manifestacije "Sarmijade i provijade”, piše Radio Nova Gradiška.
Turistička zajednica Grada Nova Gradiška i ovoga se puta istinski potrudila ugostiti ekipe koje su stigle iz više hrvatskih gradova i mjesta, ali i susjedne nam Republike Srpske.
Restoran „Slavonski biser" bio je domaćin za 13 timova s područja Brodsko posavske, ali i Istarske županije. Svoje kulinarsko umijeće na gastro terenu „sarme i proje" ovoga su puta pokazali članovi kulturno-umjetničkih društava - Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk”, Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, Kulturno-umjetničkog društva „Mala”, KUD-a „Radinje”, Siče, Društva „Naša djeca” Rešetari, Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška, Pjevačke skupine „Gradiščanke”, članice novogradiške Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja te Udruge „SMS” iz Slavonskog Broda.
Ovoga je puta stigla i ekipa iz Istarske županije, iz prijateljskog grada Kanfanar te članice Aktiva žena iz Kočićeva kao i ekipa „Banja Luka” iz Republike Srpske.
Svi su oni na svoj način pripremili sjajni gurmanski specijalitet koji ide uz svaku veću feštu, a kako nam rekoše organizatori, uz sarmu uvijek ide i proja. Ovaj neizostavni dio svakog blagdanskog menija zamirisao je gradom, a čija je najbolja, vjerujemo, ni ovoga puta nije bilo tako važno.
– Važno je da se tradicija nastavlja. Nova Gradiška i naš kraj imaju potencijala s kojima se ponosimo i koje treba promovirati. Ovo je jedna u nizu manifestacija koja ima za nakanu stvoriti svojevrstan turistički brend i ukazati svim putnicima namjernicima da se u ovom kraju itekako može dobro jesti i provesti. Manifestacija je imala svojih uspona i padova, ali današnji broj okupljenih natjecatelja i ova pjesma, radost i veselje, najbolji su nam pokazatelj da smo na dobrom putu. – kazala je Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice Grada Nova Gradiška.
Dok se sarma "krčkala”, natjecatelji su vrijeme „kratili" sladeći se nezaobilaznim proizvodima iz domaće radinosti. Sirevi, kobasice, šunka, kolači, ali i istarska panceta, fuži s tartufima, kroštule, pogačice s čvarcima, samo su dio izvrsnih delicija koje su bile ponuđene na stolovima, a druženje, pjesma i pozitivne vibracije, najbolji su dokaz kako je i ovogodišnja „Sarmijada i provijada" u potpunosti uspjela.
Prvo mjesto za najbolju sarmu, prema mišljenju prosudbene komisije, osvojila je ekipa Društva Naša djeca Rešetari, dok je drugo mjesto pripalo timu iz Banja Luke, a treće KUD-u Radinje Siče - Ekipa za pet.
Najbolja provu iliti proju napravili su članovi Ekipe za pet KUD-a Radinje Siče, druga po okusu bila je ona DND-a Rešetari, a ekipa iz Banja Luke osvojila je treće mjesto za najbolju proju.
Čestitke nagrađenima, organizatorima i sudionicima koji su se svi zajedno veselili i družili do kasno u noć.